Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Ubytek płynu chłodniczego E90 M57 231KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW E90 2006r M57 231KM
Ubywa 200-400ml płynu chłodniczego na 300-500km w zależności od stylu jazdy.

Jesli chodzi o temperatury to w mieście wacha się pomiędzy 82°-84° a przy jeździe z prędkością powiedzmy 100km/h temperatura się zbija do 75°-82°
- przy dogrzewaniu się plynu zauważyłem jakby dłuższe utrzymanie temperatury 65°, potem już idzie do góry i utrzymuje zgodnie z tym co napisałem wyżej
- w kabinie nie czuć płynu, wydaje mi się że temperatura w środku jest w porządku
- był robiony dwukrotnie test na CO^2 i kolor się nie zmienił. Pomiędzy testami było dwa tygodnie różnicy
- brak widocznych wycieków, zapoceń
- brak dymu na wolnych obrotach
- wymieniony króciec pod kolektorem
- wąż pomiędzy blokiem a chłodnicą
- Dodany termostat TH580
- usunięta całkowicie chlodniczka spalin wraz z termostatem
- wymieniony korek wraz ze zbiorniczkiem na ori

Ubytek płynu zaczął się od momentu złamania króćca idącego z głównego węża od chłodnicy do bloku do zbiorniczka wyrównawczego. Załączam zdjęcie o które miejsce mi się rozchodzi.

received_868979787326550.thumb.jpeg.8c66e2f0981ffd7604ce66e69dc8dda8.jpeg

Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie jeszcze szukać? Pomysły mi się już kończą

• Administrator
Opublikowano

Cześć, zapraszamy Pana do powitalni 🙂 Musiałbyś sie dobrze przyjrzeć układowi chlodniczemu możliwe ze w chlodnicy masz mikro dziurke i powoli kapie, skoro upg nie wskazalo. Czesto przyczyna uciekajacego plynu jest chlodniczka egr ale Ty masz usunieta to bym wykluczył. Widzialem kiedys temat na jednej z grup ze ktos mial micro dziure w bloku i tez uciekal płyn z prawej strony bloku silnika.

• Lubię to! 1

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Właśnie chłodniczka EGR została usunięta z tą myślą, że to właśnie ona jest przyczyną 😕 Najwyżej chyba zostanie mi chłodnica do zmiany. Chciałbym omijać szerokim łukiem rozbiórkę głowicy, wiadomo z jakich względów 🤔

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Można spróbować zalać barwnik uv i po czasie sprawdzić, czy może gdzieś na chłodnicy nie ma jakiejś mikro dziurki 

• Lubię to! 2