Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Sprężarka klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów. Mam problem z łożyskiem sprężarki klimatyzacji w m47. Sprężarka działała bezszelestnie do momentu umycia silnikach karcherem (uprzedzam komentarze, było to koniecznie z powodu zalania całego silnika olejem). Po umyciu osuszeniu na następny dzień zaczęło mocno hałasować kolo sprężarki, zdjalem pasek i rzeczywiście hałasuje koło. Można czymś to nasmarować czy tylko wymiana? Jest możliwość wymiany samego koła na aucie bez zdejmowania sprężarki? Bardzo proszę o pomoc 

Opublikowano (edytowane)

Sam czasami myje silnik m57n2 i nic mu nigdy się nie stało . Dasz radę zmienić na samochodzie bez problemu. Jeszcze masz więcej miejsca bo to 4 cylindrówka aby ściągaczem podejść do koła sprężarki. Mozesz wymienic same łożysko koła spręzarki. Na prasie wycisnac i wcisnac lozysko.  Chyba ze zdejmiesz kolo i sprobujesz nasmarowac ale jak juz bedziesz mial wyjete, wolalbym chyba wymienic cale łozysko i miec spokoj. Prosta robota

Edytowane przez wilk9585
Opublikowano

Wystarczy tylko odkręcić koło i schodzi czy są tam jakieś zabezpieczenia? Gwint jest lewy czy normalny. No u mnie musiało być nieszczelne już i dostało wody i padło...

Opublikowano

Trzeba mieć specjalny ściągacz do tego?

Opublikowano

Gwint jest normalny. Odkrecasz tą jedną śrubkdę, moze byc na niej od srodka podkladka dystansowa to jej nie zgub,  ściągasz tarczke sprzęgła i masz koło pasowe kompresora. Jest zabezpieczone pierścieniem segera.  Zdejmujesz pierścień i teraz możesz zdjąć koło.  Często mocno siedzi i nie chce zejść. Ja używałem ściągacza do kół wielorowkowych. Jak nie masz ściągacza  i masz miejsce możesz spróbować podważać delikatnie z kilku stron koło. Tak samo z tarczką bo czasami nie chce zejść. 

• Lubię to! 1