Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

X3 3.0i 231km M54 błąd skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim

Wczoraj podczas jazdy, wyskoczył mi błąd skrzyni (zębatka z wykrzyknikiem w środku)

Po zgaszeniu i odpaleniu ponownie, problem zniknął

Nie ma mnie akurat w domu i nie bardzo mam jak w tej chwili podpiąć pod kompa, ale czy ktoś mogłby ewentualnie podpowiedzieć, w czym może leżeć problem? Chyba nie w samej skrzyni, skoro dziś już jeździ normalnie, każdy bieg dziala prawidłowo. 

Pozdrawiam 🙂

Opublikowano

bez diagnostyki nikt ci nic nie powie

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://ecufilesperformance.nl

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Błędy z bimmertool

36(54) - monitorowanie prędkości 4

91(145) - redukcja momentu obrotowego CAN

co mogą oznaczać te błędy ?

Auto jeździ normalnie, biegi zmienia plynnie, nie szarpie 

• Administrator
Opublikowano

Czy wymieniałeś olej w skrzyni? Sprawdzałeś jego stan? Czy są jakieś wycieki? Czasami w takich przypadkach pomaga aktualizacja softu skrzyni jeżeli jest dostępna aktualizacja.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

A podpowiesz jak sprawdzic stan oleju skrzyni w m54 ? Raczej wszystko sam staram się ogarniać ale automat mam pierwszy raz i nigdy nie sprawdzałem/nie wymieniałem oleju w skrzyni, wyciekow nie zauwazylem

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 22.05.2024 o 09:52, szyszon94 napisał(a):

A podpowiesz jak sprawdzic stan oleju skrzyni w m54 ? Raczej wszystko sam staram się ogarniać ale automat mam pierwszy raz i nigdy nie sprawdzałem/nie wymieniałem oleju w skrzyni, wyciekow nie zauwazylem

Musisz zdjąć wszelkie osłony pod autem, a potem odkręcić jedną ze śrub w skrzyni, jeżeli olej zacznie się wylewać znaczy, że jest stan, a jeżeli będzie go za mało to będzie sucho i będziesz musiał go uzupełnić do momentu, w którym zacznie wyciekać. Pamiętaj, aby samochód stał na równi na wszystkich czterech kołach, najlepiej takie coś robić na kanale. Ta korkośruba jest na imbus, znajduje się po stronie pasażera, możesz zawsze skorzystać ze schematów na RealOEM żeby przestudiować budowę skrzyni.

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-