Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Stuki przy przyśpieszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem!

x3 3.0i 231km m54 2005r

Stukanie przy przyśpieszaniu, ciężko wysłuchać skąd dobiega bo dzieje się to tylko przy jeździe/przyśpieszaniu.

Jak się bardzo delikatnie rusza, nie słychać tego

Podejrzewam rozciągnięty łańcuch skrzynki rozdzielczej ... tylko pytanie. Czy jak odłączam go bezpiecznikiem bądź kostką to czy łańcuch mimo wszystko dalej się kręci ?  Bo niestety stuki nie ustały ale tak sobie myślę że łańcuch w sumie chyba dalej się kręci...? 

Z góry dzięki 🙂 

Opublikowano

Może przeguby? Trochę zbyt ogólnikowe opisanie problemu, żeby cokolwiek doradzić online.

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-

• Administrator
Opublikowano

Stuki również może powodować zużyta podpora wału.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

No ok, ale czy po odpięciu bezpiecznika czy tez kostki od skrzynki rozdzielczej, łancuch nie kręci się przypadkiem dalej ?

Opublikowano

?? Ktoś coś wie ? 

• Administrator
Opublikowano

Kręci, bo wał się kręci. Tak jak napisałem wyżej najpierw sprawdź stan podpory wału, łącznika elastycznego bo to częsty problem stuków podczas przyspieszania. Czy wymieniałeś olej w skrzynce rozdzielczej kiedykolwiek?

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Tak, był wymieniany ok 30 tys km temu, podpora sprawdzona, jest ok, zauwazylem jeszcze że na wstecznym nie ma tych stuków tzn są ale tylko w momencie hamowania właśnie na biegu wstecznym. dzwiek jak by wlasnie przeskakiwania zebatki, nie wiem jak opisać, takie trykotanie. 

Najbardziej jednak ten dzwiek przeszkadza przy ruszaniu do przodu 

Czy da radę sprawdzić ten reduktor nie odkręcając go ? np podniesc auto do gory na podnosniku i ruszyc na D ? tylko czy kontrola trakcji pozwoli, nie bedzie blokowala ? Tylko w taki sposob wydaje mi sie ze mozna by sie przysluchac, skąd dokładnie dochodzi ten dzwiek 

Opublikowano

a jednak nie jest to łańcuch w skrzyni rozdzielczej

wysluchalismy na kanale - stuki przy ruszaniu ewidentnie dobiegają ze skrzyni automatycznej (GM)

Z tymi stukami zrobiłem już ok 20 tyś km, nie sądziłem że te stuki mogą dobiegać właśnie ze skrzyni, biegi tak jak pisałem wcześniej zmienia płynnie, nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości

Wiadomo że trzeba odstawić na diagnozę - ale może ktoś mógłby podpowiedzieć - co może powodować stuki przy przyśpieszaniu w tej skrzyni ? Zawsze będę trochę miał większę pojęcie przed odstawieniem - ewentualnie prośba o polecenie warsztaty który specjalizuję się tylko w skrzyniach - najlepiej właśnie jak ktoś miał już styczność z GM 🙂