Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Brak komunikacji inpa, ista

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Nie mogę się połączyć do końca z inpą oraz istą, raczej wszystko zainstalowałem poprawnie, u znajomego działa u mnie w INPIE pokazuje tylko bateria ON i zapłon ON i to samo u znajomego na laptopie. Nie wyszukuje w ogóle auta, jedyne co tak na prawdę mogę to jak wyszukam konkretny silnik w inpie (w moim przypadku M54) to można zczytać błędy

Mam wrażenie jak by nie łączył się w całości z komputerem tylko z samym silnikiem. Na bimmertool też nie wszystkie funkcję są dostępne, błędy mogę zczytać/usunąć ale z wieloma modułami nie mogę się połączyć

Gdzie mogę szukać problemu ? 

• Administrator
Opublikowano

Czy masz dobrze ustawiony port COM w komputerze?

INPA i DIS działają jedynie na porcie COM1. Aby sprawdzić i w razie potrzeby zmienić port naszego nowo zainstalowanego interfejsu postępujemy następująco:

klikamy prawym przyciskiem myszy na Mój komputer > Zarządzaj;

z menu po lewej stronie wybieramy Menadżer urządzeń;

na liście w prawym oknie odszukujemy Porty (COM i LPT), klikamy na niego. Na liście, która się rozwinęła odszukujemy port z naszym nowo zainstalowanym urządzeniem. Klikamy na nim prawym przyciskiem myszy i wybieramy Właściwości;

w oknie, które pojawi się przechodzimy do zakładki Ustawienia portów > Zaawansowane;

tu ustawiamy następujące wartości: Numer portu COM: COM1, Odbiór Bajty: 1024, Transmisja Bajty: 1024, Czas opóźnienia: 1;

zapisujemy ustawienia i restartujemy komputer;

źródło: https://bimmerpark.pl/konfiguracja-interfejsu-kdcan

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Tak, wszystko jest ok, ustawione na COM1, na pewno jest ok bo z kolegi autem się łączę

• Administrator
Opublikowano

To może coś z wtyczka OBD u Ciebie? Może coś z którymś z PINÓW? Lub magistralą CAN

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Właśnie teraz czytam o mostkowaniu pinu 7 i 8, pewnie to w tym leży problem...

Pin 7 jest odpowiedzialny za silnik 

Pin 8 za resztę modułów 

Przynajmniej tak to zrozumiałem

Ktoś to potwierdzi ?