Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Pompa wspomagania e90 N46b20 129km 2005

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema

Jaki zamiennik pompy wspomagania kupić????

Poleci ktoś coś ??

E90 n46b20 129km 2005 

Opublikowano

Lepiej omijaj zamienniki😆 ,po montażu zaraz znowu będzie wyła ,z resztą one nowe już sporo głośniej chodzą niż stary oryginał. 

Trochę pomp już wymieniłem i lepiej jak już to kup używkę,przepłucz układ dwa razy i będzie działało długo. 

W nowym zamienniku to 1 na 10 będzie działała więcej niż rok. 

• Lubię to! 2
Opublikowano

Osobiście kupiłem 3 używane pompy wspomagania i każda z nich nadawała się do wyrzucenie. Na ten moment założyłem na próbę najtańszą nowa jaka miałem na hurtowni i odpukać od pół roku bez problemu 😄

• Lubię to! 1
  • Super 1
Opublikowano (edytowane)

Ja robiąc dużo przy samochodach nauczyłem się nie płacić dwa razy za jakąś część i potem nie robić tej samej roboty 2 razy 😆 więc tylko oryginalne części bądź zamienniki pokroju meyle,febi lecz i te często zawodzą ostatnio. 

Widzisz jeździsz pół roku ,tylko nie powiedziałeś ile tysięcy kilometrów zrobiłeś ,bo ja też jednym samochodem przez rok robię max 10 tysięcy a drugim 80-100 tysięcy,więc nie chodzi tu o bardzo o czas tylko o przebieg. 

Edytowane przez pioteror13
Opublikowano

narazie zrobione 9kkm

Opublikowano

No właśnie😀 ,średnio z obserwacji zamiennik "no name" wytrzymywał jakieś 15-25 tysięcy kilometrów,ale trafiały się takie które działają i ponad 100 tysięcy,los na loterii ,ja tam jednak nie mogę sobie pozwolić na montaż zamiennika i myśleć czy wytrzyma czy nie.  

Opublikowano

Nie wiem, jak będzie się to miało z pompą wspomagania, ale w bliźniaczym silniku N42 w swoim E46 wymieniałem kiedyś cieknącą pompę wody na jeden z najtańszych zamienników - Denckermann. Taką mieli na miejscu. Działa do dziś. Wymiana jakoś 3 lata temu, a rocznie robię min. 30 k kilometrów.

Nie wszystkie zamienniki to ogólnie zło, a często to co nazywamy zamiennikami jest wsadzane przez fabryki na pierwszy montaż. Nie zawsze też to co wydaje nam się jakościowymi zamiennikami musi nimi być (Febi to pakowacz).

Jak celujesz w używany oryginał to pewnie najpewniej byłoby znaleźć anglika z bebechami po małym przebiegu. 

Pompa Meyle (314 631 0019) na Alledrogo dla Twojego silnika okolice 600 zł.

• Super 1

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-

Opublikowano

Pompa wody to tylko łożysko ,tam nie ma jakiś obciążeń nie wiadomo jakich więc jak ktoś chce to pompę wody można zamiennik dać ,pompa wspomagania ma rotor ,łopatki jeśli jest to wykonane z tzw. "gównolitu" to się wytrze wszystko szybko. 

Cena nie bierze się z nikąd ,tak jest ze wszystkim,ale każdy może wsadzać w swoim samochodzie co chce.