Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Polski język systemu E60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka,

Na wstępie zaznaczę, że od wczoraj stałem się pierwszy raz posiadaczem E60 07r. 
Chciałbym dopytać jak dobrać się do wgrania polskiego języka do systemu? Do wyboru mam tylko niemiecki, francuski i włoski. Co kolwiek rozczytać to tragedia.

Chciałbym zapytać czy można zrobić to samemu, ewentualnie jakie na jakie koszta muszę być przygotowany? Jestem płd-wsch świętokrzystkiego.

Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość. Dopiero wchodzę w temat BMW. 

• Lubię to! 2

• Administrator
Opublikowano

Hej, na wstępie zapraszam do powitalni. Nie wgrasz sam języka bez odpowiedniego sprzętu. 

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DracoBlue napisał:

Hej, na wstępie zapraszam do powitalni. Nie wgrasz sam języka bez odpowiedniego sprzętu. 

Czy odpowiednim sprzętem można nazwać po prostu kabel do kodowania + program? Czy to są sprzęty i kwoty rzędu 1 tyś wzwyż? 

Jeśli chodzi o taką usługę gdzie można w ogóle o takie coś pytać i z jakim kosztem mniej więcej się liczyć?
Czy można w ogóle w jakiś sposób również zaktualizować obecną wersję tak aby wyglądało odrobinkę nowocześniej?
Obecnie mam coś typu (tyle że po niemiecku):
BMW E90 E91 NAVI NAWIGACJA CCC PROFESSIONAL - 7232525188 - oficjalne  archiwum Allegro

Myślałem o czymś takim:

POLSKIE MENU NAWIGACJA CIC BMW 1 3 4 5 6 X1 X3 X5 - Sklep, Opinie, Cena w  Allegro.pl

Edytowane przez w1dow
  • Administrator
Opublikowano

Tą nawigację co masz to CCC a ta niżej to nowsza CIC, menu polskie trzeba wgrać nie idzie go zakodować, bo go fizycznie nie ma. Mogę polecić Ci osobę na fb która to robi.

www.grafidea.pl

Opublikowano
3 godziny temu, DracoBlue napisał:

Tą nawigację co masz to CCC a ta niżej to nowsza CIC, menu polskie trzeba wgrać nie idzie go zakodować, bo go fizycznie nie ma. Mogę polecić Ci osobę na fb która to robi.

Poprosiłbym mimo wszystko.

• Administrator
Opublikowano

Poszukaj kogoś w okolicy który zajmuję się BMW, diagnostyką, aktualizacją itd

www.grafidea.pl

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zorientowałem się w okolicy co do tego i mam następujące informacje...
Dzwoniłem do jednego Pana, jak się dowiedział że to CCC, małe navi, 1 slot DVD to powiedział, że nie do końca kojarzy czy w ogóle się da, ewentualnie nie tani temat. Zrezygnowałem.
Skontaktowałem się z innym który w ogóle nie widział w niczym problemu, zaprowadziłem samochód, po kilku godzinach powiedział mi, że w moim samochodzie jest niefabryczne radio, nie jest jakby zakodowane i powinno być duże navi (8,8"), nie mógł wyciągnąć jakiegoś kodu NFC (?) do czegoś. Poddał się i mówi, że temat nie do zrobienia. 

Taka ciekawostka, że trochę dziwna teza, bo rozkodowując VIN fabrycznie wychodzi mój samochód z właśnie małym ekranem nawigacji, a po prostu mam opcje wyposażenia 

869 Language version for Switzerland/German

Gdzieś coś patrzyłem, że można kombinować z NCSExpert żeby to kodować ale jakoś nie czuję się w tym na tyle, żeby grzebać. 
Ktoś może wie co tu zaradzić?
Myślałem o jakimś androidzie zamiennym, ale nie zmienia to faktu, że komunikaty systemowe czy sterowanie klimą nadal jest po niemiecku.

Próbować bezpośrendnio kontaktu z BMW?

• Administrator
Opublikowano

Moim zdaniem wciskają kit, w każdej navi idzie wgrać język polski, napisz skąd jesteś to polecę Ci kogoś, bo znam kilka osób które się tym zajmują 😉 

www.grafidea.pl

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.11.2022 o 20:12, DracoBlue napisał:

Moim zdaniem wciskają kit, w każdej navi idzie wgrać język polski, napisz skąd jesteś to polecę Ci kogoś, bo znam kilka osób które się tym zajmują 😉 

Wiesz co, na pewnej grupie na FB wystąpiłem z zapytaniem o właśnie coś takiego, wiele osób poleciło mi pewnego Pana z Lublina który tym się zajmuje, skontaktowałem się z nim i jak przyjdzie mi samochód z obowiązkowych wymian to mam do niego podjechać mimo że gdy się posiada kabel dcan to robi to też zdalnie. Zgodnie z VIN'em i tym co mu powiedziałem będzie się dało taki język ogarnąć co mnie bardzo cieszy. 
Jakbym nie dał rady i potrzebował daleszej pomocy, będę pisał. Z góry dzieki za chęć pomocy. 🙂

A i wszyscy mówią, że facet który obecnie miał się za to wziąć wciska kit. Także coś musi w tym być...

Edytowane przez w1dow
  • Administrator
Opublikowano

Zapewne chodzi o Mateusza Danik? 🙂

• Super 1

www.grafidea.pl

Opublikowano
2 godziny temu, DracoBlue napisał:

Zapewne chodzi o Mateusza Danik? 🙂

Dokładnie! 😄

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Mateusz powinien ogarnąć . Tu widzę masz dużą navi ze starym softem (plaster miodu) , może być wymagana aktualizacja przez ICOMa i zdalnie sie to nie obejdzie . No i sam język wrzuca się płytą . Chyba, że chodzi o Małą navi MASK BUSINESS to wtedy idzie normalnie przez WINKFP aczkolwiek trzeba mieć pliki spolszczające , nikt ci ich nie udostępni bo każdy za nie płacił grube pieniądze jakis czas temu 🙂 , mogę pliki odsprzedać jak coś .

Edytowane przez PelsonBMW
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 13.11.2022 o 09:33, PelsonBMW napisał:

Mateusz powinien ogarnąć . Tu widzę masz dużą navi ze starym softem (plaster miodu) , może być wymagana aktualizacja przez ICOMa i zdalnie sie to nie obejdzie . No i sam język wrzuca się płytą . Chyba, że chodzi o Małą navi MASK BUSINESS to wtedy idzie normalnie przez WINKFP aczkolwiek trzeba mieć pliki spolszczające , nikt ci ich nie udostępni bo każdy za nie płacił grube pieniądze jakis czas temu 🙂 , mogę pliki odsprzedać jak coś .

Navi ze zdjęcia to zdjęcie poglądowe. Mam ogólnie małą navi CCC Buisness.

Mateusz w niecałe 40 minut po kontakcie z nim i przyjeździe do niego ogarnął temat. 
Mega polecam, wszystko śmiga jak należy, dodatkowo udostępnił mi mapy także już nie drze się o nie co uruchomienie samochodu. "Chłop złoto" 😄

• Super 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Ile płaciłeś za usługę?