Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Problem z panoramą dachu

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez DracoBlue,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Musiałem wyjąć roletę dachu w celu podklejania materiału.

Szyna rolety rozsuwa i zasuwa się ok, natomiast szyba nie rusza.

Silniczek strzela w środku. Stało się tak podczas ręcznego zamykania dachu. 

Doszedł do pewnego momentu i coś strzeliło.

Poniżej przesyłam filmik. Może miał ktoś podobny przypadek?

Silniczek wymieniony na drugi i również brak rezultatu. Nie wiem jak zbudowany jest mechanizm, ale na chłopski rozum,.jakby zębatka na silniku nie miała siły pchać tych linek szyberdachu.

Poniżej film

Opublikowano

Robiłeś inicjalizację silniczka szyberdachu? 

Dlaczego ręcznie zamykałeś ,jaki był powód? 

Jak nie robiłeś inicjalizacji to może się to udać tobie bez programu ,zapłon potem trzymasz przycisk otwierania dachu koło 20 sekund powinien się otworzyć do końca i zamknąć.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, pioteror13 napisał(a):

Robiłeś inicjalizację silniczka szyberdachu? 

Dlaczego ręcznie zamykałeś ,jaki był powód? 

Tak, robiłe inpa.

Wyjmowałem roletę dachu do obszycia.

. Żeby nie zrzucać podsufitki, odsunalem dach ręcznie, kolejno wyjąłem rolety, przy końcowej fazie zamykania coś poszło z okolic silnika i dzieję się jak na filmie.

Ręcznie - imbusem nadal mogę zamykać i otwierać dach, chodzi równo.

Więc chyba linki są ok?

Edytowane przez lukasz1987
Opublikowano

Dobrze ,a robiłeś teraz bez programu ręcznie czyli około 20 sekund palec na otwieraniu dachu ? 

Jeśli to nie pomoże to nie wina silniczka tylko po prostu przy zdejmowaniu rolety i zakładaniu ponownym gdzieś został popełniony błąd innej możliwości w tym przypadku nie ma 

Ogólnie w każdym aucie z panoramą ,szyberdachem dotlenienie rolety ,szyby często się kończy tak ,są to czułe mechanizmy ,nawet same odpowiednio nie smarowanie,konserwowane przestają działać. 

Myślę że czeka ciebie ponowna rozbiórka w celu sprawdzenia gdzie został popełniony błąd. 

Ręcznie możesz otwierać bo nawet jak będzie opór to ty tego imbusem dokręcając nie poczujesz a jak mówisz że silniczek strzela to ewidentnie jest to oznaka 100% że trafia na barierę której nie może pokonać. 

Opublikowano (edytowane)

Tak, robiłem ręcznie.

Dzieje się identyczna sytuacja jak z inpa.

Najpierw roleta, później strzelanie.

Rolety jeszcze nawet nie zdążyłem założyć, ale przecież ona jeździ po innych szynach niż szyba.

Tu jest problem w samym dachu, a przecież tam nie grzebalem

Czy moze masz wiedzę, czy między zębatka silnika a samymi linkami/sprężynami dachu jest jakiś mechanizm?

U mnie wygląda to tak, że zębatka silnika wchodzi bezpośrednio w linki.

Gdzieś wyczytałem, że powinna być tam jakaś blaszka?

Edytowane przez lukasz1987
Opublikowano

Nie znam tego mechanizmu ,bo nikomu nie naprawiam panoramy ,szyberdachu ,sam też nigdy nie kupowałem auta z panoramą bo wiecznie są problemy z tym ,szczególnie jak mechanizmy są niekonserwowane i rzadko używana. 

Obawiam się że będziesz musiał oddać auto do speca od naprawy dachów panoramicznych bo wiem że nie jest to taka prosta sprawa jak się wydaje na pierwszy rzut oka 🙃 sam osobiście nie podjął bym się dotykania czego kolwiek przy panoramie.

Raz w życiu przy passacie robiliśmy 3 dni panoramę bo była wymieniana na drugą że względu na zużyte mechanizmy (zacinała się ,strzelała strasznie) i nigdy więcej panoramy. 

• Lubię to! 1
  • Administrator
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Skoro silniczek "strzela" i nie ma siły, możliwe, że problem leży w zębatkach lub prowadzeniach mechanizmu. Zębatki mogą być zużyte lub wypadły z prawidłowego położenia.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
2 godziny temu, DracoBlue napisał(a):

Skoro silniczek "strzela" i nie ma siły, możliwe, że problem leży w zębatkach lub prowadzeniach mechanizmu. Zębatki mogą być zużyte lub wypadły z prawidłowego położenia.

Bingo.

Drugi nowy silniczek nie zadziałał ze względu na brak takiej metalowej blaszki, która nachodzi na zębatkę i w którą wchodzą linki dachu.

Nie zauważyłem, że w silniku który kupiłem nie było jej. Przełożyłem że starego i dach zadziałał.

Natomiast zębatka starego wyglądała jak na zdjęciu:

20240628_191746.jpg

• Lubię to! 1