Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Przepustnica/Klapa gasząca M47/M57

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez pioteror13,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Temat dość popularny ale zacznę od początku. Błąd 43E2 pojawiał się sporadycznie, aż w końcu osiadł na stałe 😛 Silnik szarpie przy gaszeniu, DPF się nie wypala i możliwość ręcznego poruszania klapką na zapalonym silniku- wniosek jasny przepustnica kaput. Zdjąłem, rozebrałem, "wylałem" olej z elektroniki 😄 znalazłem miejsce gdzie było brak przejścia, zlutowałem. Błąd zniknął, podaje napięcie. Ale ale pojawił się inny błąd 4687. Jakieś pomysły? Nie robiłem adaptacji.. chyba że to pomoże.

Opublikowano

Sam w sumie sobie odpowiedziałeś.🙃

Adaptacja siłownika klapy jest konieczna.

Bez adaptacji nie może siłownik określić pozycji.  

Jeśli po adaptacji dalej to samo to jednak 

może zostało coś innego niż brak przejścia. 

Opublikowano

Hm w jaki sposób robić adaptacje? 

W Bimmertool jest funkcja przepustnica sterowanie- bez reakcji, w delpfi tak samo. Nie doszkałem się też w delphi funkcji adaptacji. 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Spróbuj w bimmertool wykasować adaptacje silnika powinno coś takiego być jak wejdziesz w fukkcje serwisowe dalej klikasz MOTOR i kasujesz wysztkie adaptacje po kolei ,jak to nie pomoże to jednak ta klapa gasząca jest na śmietnik. 

Opublikowano

Temat rozwiązany. Upaliło elektronikę. 20240702_165428.thumb.jpg.640d90382fd8309d164605409537478e.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

No to tak jak mówiłem klapa na śmietnik.

• Lubię to! 1