Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

DPF wypala się co 40-50 km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hehe ja tez jestem umówiony na „naprawe” 

smole to . Jak odczucia z jazdy po wizycie u mechanika ?

Edytowane przez Kubekmiki

Opublikowano

Tak miałeś rację, puszcza dyma jak wciskam gaz... Juz umówiony jestem na wtryski. 

Dzięki za pomoc! 

W dniu 19.08.2024 o 20:56, Kubekmiki napisał(a):

Hehe ja tez jestem umówiony na „naprawe” 

smole to . Jak odczucia z jazdy po wizycie u mechanika ?

Człowieku  auto nie do poznania 🙂

Opublikowano

Extra to daj znać co z wtryskami .

Rozumiem ,ze jak wtryski były by Ok to auto nie powinno puszczać dymka ?

Opublikowano
9 minut temu, Kubekmiki napisał(a):

Extra to daj znać co z wtryskami .

Rozumiem ,ze jak wtryski były by Ok to auto nie powinno puszczać dymka ?

Myślę, że tak. Robię sprawdzanie i regenerację w Bosch Pawlik - wysyłają kuriera do mechanika. W przyszłym tygodniu oddaje auto do mechanika więc dam znać jak będzie po wszystkim. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I jak tam sytuacja ? Wtryski lały?

Opublikowano (edytowane)

Dziś odbieram, napiszę wieczorem. 

Odebrana. Naprawiłem na oryginalnych częściach Bosch. W lusterku nie widzę żeby puszczała dymka. Kultura pracy silnika jednak jest lepsza, naprawdę to czuć. 

Jeden wtrysk 775 zł - myślę, że warto było szczególnie po stanie moich wtrysków (nie wyglądały dobrze wg. serwisu). 

Edytowane przez Taktisz
Opublikowano

A korekty były dobre :)? Wszystkie musiałeś zrobić ?

Opublikowano

Nie zastanawiałem się nad tym - bez sensu nie zrobić wszystkich. Po użytkowaniu już kilka dni auta chodzi inaczej, ciężko to opisać, ale mam wrażenie, że turbina wstaje wcześniej i przede wszystkim auto pracuje inaczej. Miałem czasem takie szarpanie i myślałem, że sprzęgło się kończy - teraz tego nie ma. Jednak musze potwierdzi, że na wydechu i zderzaku pojawia się sadza - jednak jest podlewany większą dawką paliwa więc to raczej jest ok.

Opublikowano

Czy jest ktoś w stanie pomoc mi z buczącym (wibrującym ) układem wspomagania ? Na postoju w momencie skrętu cała buda wpada w wibracje podczas skrętu. Gdy dodam gazu i obroty wzrosną problem ustępuje . Gdzie szukać przyczyny ? Wspomaganie hydrauliczne 

Opublikowano
12 godzin temu, Kubekmiki napisał(a):

Czy jest ktoś w stanie pomoc mi z buczącym (wibrującym ) układem wspomagania ? Na postoju w momencie skrętu cała buda wpada w wibracje podczas skrętu. Gdy dodam gazu i obroty wzrosną problem ustępuje . Gdzie szukać przyczyny ? Wspomaganie hydrauliczne 

Luz na listwie maglownicy ,przytarta maglownica lub pompa się kończy. 

Podnieś przód do góry i zobacz wtedy na odpalonym silniku i na zgaszonym jak na zgaszonym będzie w pewnych zakresach czuć opór i odpuszczenie to maglownica ,jak nie będzie oporów to pompa. 

Na niskich obrotach może już dawać ciśnienie małe lub ciśnienie jest dobre tylko listwa maglownicy przytarta i też będzie trzęsło budą ale w twoim przypadku pewnie pompa będzie już. 

Masz luk lf30,lf20? Jak masz luk lf20 to wymień sobie na lf30 będziesz miał większe ciśnienie a co za tym idzie jak masz duże koło i szerokie to łatwiej będzie się tobie kręciło na parkingu. 

Opublikowano

Ok dziękuje za pomoc . Nie wiem co tam mam ,będę sprawdzał

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kubekmiki jesteś już po zabiegach? 

Opublikowano

Tak . Wybebeszono mi puszke dpf i wyprogramowano ze sterownika . Przy dolnych partiach obrotów auto lepiej się zbiera i jest ogólnie nieco żwawsze . Na szczęście prawie wgl nie dymi . Przy max obciążeniu jedynie delikatna mgiełkę puści . Czeka mnie jescze zaślepienie i wykodowanie egr

98FCD4C7-CDF5-46DE-A4B6-9F3D49480E8E.jpeg

8EE98649-EA48-4D8E-BF25-04E6C6C076B0.jpeg

601F8445-8DC0-41A1-B20D-61E9BAB68B42.jpeg

Opublikowano

Drodzy koledzy mam prośbę i pytanie zarazem . Dziś przy gwałtownym dodaniu gazu wypada czujnik temp powietrza w dolocie . Ten umieszczony ma rurze intercoolera. Kiedyś się to mi przytrafiło jak grzebałem w tym miejscu i pomyślałem ze się poluzował . Lecz dziś za każdym dodaniem gazu wypada i słysze syknięcie i wywala blad . Czujnik ,oring?