Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

E87 130i N52B30 Wypadanie zapłonow bank 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem 130i N52 z uszkodzonymi vanosami ktore zostały wymienione na nowe od Mehenker razem z vanosami wymianione pierscienie uszczelniajace wałki, zaworki vanosow. Generalnie błedy vanosow znikneły ale auto nadal nie ma mocy tzn ma jakies 120km bo moja 118d jedzie tak samo. W dodatku pojawiło sie wypadanie zapłonow na cylindrach 4,5,6. Wyglada to tak ze odpala ladnie pracuje na wszystkie cylindy przy gwałtownym przyspieszaniu nie ma mocy a po 2 lub 3 zejsciach do 2tys obrotow i wcisnieciu pedału w podłoge rozłacza cylindry 4,5,6 jedyne błedy to wypadanie zapłonow na tych 3 cylindrach. Jakies pomysły gdzie szukac? Jutro wymienie jeszcze filtr paliwa bo moze jest tam od nowosci- ciezko stwierdzic czy kiedys byl wymieniany.

20240705_164625.jpg

Opublikowano

Zasadnicze pytanie -masz katalizatory ? 

Jak tak to do wywalenia ,bo jest przypchany ten drugi.

Masz sterownik msv70 czy msv80? 

Skoro vanosy były walnięte to co najmniej 300 tysięcy przebiegu i spory apetyt na olej jest więc katalizatory zapchane.

Na pewno nie lej do tego silnika 5w30 bo przy mocnej jeździe 120°c to norma. 

Już sporo tego przerobiłem więc postaram się pomóc. 

W tym wypadku jeśli są jeszcze katalizatory to na 100% przypchany katalizator. 

Jak nie masz katów ,to zmierz ciśnienie na banku 2 czyli 4,5,6.