Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Modyfikacja wydechu - N46 150KM 2004

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem!

Myślę nad poprawą akustyczną wydechu by był głośny ale ładnie głośny, co zrobić by nie wpakować worka pieniędzy? 

Pozdro.

Opublikowano

Wystarczy końcowy tłumik wymienić na usportowioną wersję.

To wszystko zależy i jest mocno subiektywne, bo nie wiemy, jak jest dla Ciebie głośno, i jak dużo to dla Ciebie worek pieniędzy.

• Lubię to! 2

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-

Opublikowano

Z 4 cylindrowego nie zrobisz ładnego dźwięku co byś nie robił ale co tam się komuś podoba. 

Dodatkowo w wolnossaku nie możesz za bardzo mieć luźnego przelotu spalin bo bez odpowiedniego ciśnienia w wydechu stracisz tylko moc i w dolnej partii obrotów będzie muł straszny ,to tak w skrócie. 

• Lubię to! 2
Opublikowano

Te samochody i tak już mają muła z dołu i nie od dziś jest wiadome, że trzeba je wysoko kręcić. Wątpię też, żeby ktoś, a zwłaszcza przeciętny człowiek, zauważył te różnice w mocy wynikające z jakichś spalin przy i tak małej już jej ilości do dyspozycji. A co do gadki nt. ilości cylindrów, byłem pewien, że te czasy, w których tak się gloryfikowało sześcioma garami już minęły 😅 To nie będzie ten sam dźwięk, ale nie będzie też gorszy czy lepszy. Będzie po prostu inny. I to już ponownie, kwestia osobista dla każdego. To po prostu inna charakterystyka akustyczna. Tak samo, jak i silniki 3 czy 5 cylindrowe. W każdym typie można znaleźć ładnie brzmiący samochód. To moja opinia.

• Lubię to! 1

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-

Opublikowano
Godzinę temu, Dejwido napisał(a):

Wystarczy końcowy tłumik wymienić na usportowioną wersję

Widziałem że u Ciebie w e90 nie masz tłumika tylko sama rura, jest cos takiego w e87?

Godzinę temu, Dejwido napisał(a):

W każdym typie można znaleźć ładnie brzmiący samochód

Zgadzam się

Opublikowano (edytowane)

Tu masz moje auto na weekendy ,silnik n52b30 ,oczywiście filmik nie oddaje dźwięku idealnie ,ale gdzie się nie zjawię to każdy się pyta jak uzyskałem taki ładny dźwięk ,ale sporo modów zrobione w wydechu i oprócz wydechu też parę innych. 

Te nagrania akurat były z otwartą klapą wydechową drugiej końcówki 

Nie wystarczy wymienić końcowego 😅 tutaj było sporo roboty i co wyjazd przeróbka i poprawka i tak parę razy 

Edytowane przez pioteror13
  • Super 1
Opublikowano (edytowane)

Wow, jak to zrobiłeś i czy taki sam lub podobny da się u mnie zrobić?

Edytowane przez Zacvv
Opublikowano

Nie nie da się zrobić u ciebie tego za bardzo  ,to znaczy da się ale nie opłacało by ci się 😅 a i tak z r4 nie będzie tego efektu 

Tak na szybko to kolektor wydechowy decat z kwasówki 1300, program kilka stów ,przepustnica wydechu 300 ,wata 200,spawanie i montaż wszystkiego we własnym zakresie i niezliczone ilości godzin wyciągania całości tłumika i poprawek. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
16 godzin temu, Zacvv napisał(a):

Widziałem że u Ciebie w e90 nie masz tłumika tylko sama rura, jest cos takiego w e87?

Tak, dokładnie.

Musiałem te nagranie dekompresować na dwa razy, ale tak czy tak audio nigdy Ci nie odda dźwięku w rzeczywistości. Drugi film z jazdy na odległość bez obrazu.

Co do Twojego pytania - na pewno do E87 ktoś spawa i sprzedaje takie przeloty.

• Lubię to! 1

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-

Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz zrobić bez widocznych zmian na pierwszy rzut oka to rozcinasz tłumik końcowy i tam robisz zmiany 🙃 

Ten na zdjęciu robiłem na szybko ,po zaspawaniu i wyszlifowaniu spawu nic nie widać od spodu auta. 

Samej rury na końcu nie radzę bo dowód od razu do zabrania co już często widziałem 😅 

Zagląda tylko pod spód i jak jest rurka to od razu dowodzik leci 😆

Znalazłem jeszcze filmy z tej przeróbki 

IMG20240427154456.jpg

IMG20240427162620.jpg

Edytowane przez pioteror13
  • Super 1