Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Blok silnika n53

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Szukam bloku silnika n53. Na allegro jest wystawiony blok n52/53 i tu mam pytanie czy blok z n52 pasuje do n53? Czym się różni n53b30a od n53b30af? Ewentualnie ma ktoś blok od n53 na sprzedaż? Pozdrawiam 

Opublikowano

Akurat doświadczenie mam z n52 ale n53 z tego co się kiedyś orientowałem jest ten sam na 100%,ogólnie cały dół masz ten sam oprócz tłoków bo inny stopień sprężania ,góra czyli głowica oczywiście inna bo wtrysk bezpośredni,ale wałki te same co w n52.

Jakoś n53 zawsze trzymałem się jak najdalej ,raz że kłopotliwy jest to i w ogóle nie chodliwy temat. 

Opublikowano

Okej dzięki wielkie 

W dniu 7.07.2024 o 19:16, pioteror13 napisał(a):

Akurat doświadczenie mam z n52 ale n53 z tego co się kiedyś orientowałem jest ten sam na 100%,ogólnie cały dół masz ten sam oprócz tłoków bo inny stopień sprężania ,góra czyli głowica oczywiście inna bo wtrysk bezpośredni,ale wałki te same co w n52.

Jakoś n53 zawsze trzymałem się jak najdalej ,raz że kłopotliwy jest to i w ogóle nie chodliwy temat. 

A jest różnica b25/b30 czy też blok ten sam blok a na wykorbieniu jest różnica pojemności?

Opublikowano

W b25 krótszy skok tłoka i inny stopień sprężania ,różnica jest jeszcze w głowicy to znaczy się w wielkości kanałów i zaworów oraz komory spalania.Wkladają do b30 głowice od b25 jak nie mogą znaleźć od b30 bo ciężko jest znaleźć i są droższe.Wtedy jak wiadomo na mocy się trafi. 

Z ciekawości co się stało że bloku szukasz ? 

Przecież te silniki mają mocne doły ,znoszą nawet soft turbo na pełnej serii. 

Hmm,chyba że ktoś kiedyś bez oleju jeździł albo w ogóle nie zmieniał i panewka powiedziała że koniec. 

Bloki są inne jak coś ,w b30 jest większy tłok oprócz większego wykorbienia. 

Opublikowano
W dniu 7.07.2024 o 20:22, pioteror13 napisał(a):

W b25 krótszy skok tłoka i inny stopień sprężania ,różnica jest jeszcze w głowicy to znaczy się w wielkości kanałów i zaworów oraz komory spalania.Wkladają do b30 głowice od b25 jak nie mogą znaleźć od b30 bo ciężko jest znaleźć i są droższe.Wtedy jak wiadomo na mocy się trafi. 

Z ciekawości co się stało że bloku szukasz ? 

Przecież te silniki mają mocne doły ,znoszą nawet soft turbo na pełnej serii. 

Hmm,chyba że ktoś kiedyś bez oleju jeździł albo w ogóle nie zmieniał i panewka powiedziała że koniec. 

Pękł Taką kupiłem okazyjnie być może ktoś kiedyś dolał wody na rozgrzanym silniku 

IMG_0245.jpeg

Znalazłem blok pisze ze pasuje do n53b25/30 czyli nie ma co liczyć że pasuje do mojego b30?

Opublikowano

Nie ,handlarze sami nie wiedzą co wystawiają ,aby sprzedać dalej i po problemie 

Wiesz że n53 ma bardzo drogie wtryski ?

Nie wiem czy nie lepiej SWAP na n52b30 tylko one trochę kosztują. 

Chcesz sam ustawiać rozrząd ,robić ? Masz chiński zestaw blokad czy markowy ? Bo te chińskie idealnie nie pasują .

Opublikowano

Wiem o wtryskach mam znajomego z n43 i płakał przy wymianie Blokady pożyczę od znajomego lub kupię jakieś dobre. Trochę ojciec mechanik mi pomoże przy składaniu tego więc myślę że się wszystko uda dobrze poskładać. Swap raczej nie wchodzi w grę ze względu na koszta 

Opublikowano

To lepiej kup blok z wałem czyli cały słupek bez głowicy tak od razu mówię ,bo składanie dołu musi być na nowych panewkach z pomiarem tzw plasteliną,czyli sprawdzenie pasowania i ten korpus dołu bloku jest dodatkowo składany na specjalny klej który wciska się przez taką kalamitke aż wyjdzie przy uszczelniaczu wału ,ten klej kosztuje 350zl ,tylko w serwisie BMW. 

Hmm,więc najlepiej albo kup goły słupek z górą lub bez ,tak żebyś nie dotykał dołu

Ustawienie valvetronica też nie jest takie proste jak się wydaje.

Opublikowano

Właśnie znalazłem cały dół z wałem tłokami tylko mam do gościa bardzo daleko a wysyłka chyba trochę ryzykowna że okaże się bubel 

W dniu 8.07.2024 o 13:03, pioteror13 napisał(a):

To lepiej kup blok z wałem czyli cały słupek bez głowicy tak od razu mówię ,bo składanie dołu musi być na nowych panewkach z pomiarem tzw plasteliną,czyli sprawdzenie pasowania i ten korpus dołu bloku jest dodatkowo składany na specjalny klej który wciska się przez taką kalamitke aż wyjdzie przy uszczelniaczu wału ,ten klej kosztuje 350zl ,tylko w serwisie BMW. 

Hmm,więc najlepiej albo kup goły słupek z górą lub bez ,tak żebyś nie dotykał dołu

https://allegro.pl/oferta/silnik-blok-wal-korbowy-bmw-n53-n53b30a-nominal-niskie-km-15994407493        Co o tym sądzisz ?

Opublikowano

Jak dla mnie to śmietnik jest ,na pewno do sprawdzenia zegarem czy nie ma jaja na cylindrach 

Opublikowano

Okej dzięki szukam dalej. Mało garów do tego w internecie 

Opublikowano

Ogólnie nikt nie chce n53 bo jest to raz że drogi temat w naprawie czyli wtryski a drugi że gazu nie założysz więc każdy woli n52.

Tego jest ogólnie mało w porównaniu do n52 gdzie części jest od groma. 

Opublikowano
W dniu 8.07.2024 o 13:03, pioteror13 napisał(a):

W n53 nie ma valvetronica 

Zapytam gościa czy da jakąś gwarancję rozruchową na to Jeśli tak zamówię ten dół pomierzę i będę mysclec co dalej 

Dzięki