Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Logowanie odbywa się przy użyciu adresu e-mail, nie nazwy użytkownika.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Ciśnienie oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przychodzę do was z pytaniem odnośnie błędu który mi wyskakuje-czerwona lampa alladyna.

Blad na kontrolce to CC-ID 212 Engine Oil Pressure, Stop Engine,najczęściej się pojawia po przejechaniu 20-30 km.Po wyłączeniu i włączeniu samochodu oraz odczekaniu błąd znika 

Co może być do wymiany pompa oleju czujnik w jaki sposób sobie z tym poradzic jakich kosztów mogę się spodziewać?

Czy ma to wpływ na moją nierówna pracę silnika? Brak mocy wahanie obrotów od 0,6-1,0 1/min x 1000.

Samochód to BMW E87 2.0 benzyna 2010r  90 KW 122 KM

IMG_5015.thumb.jpeg.a843907930d1ab5313e5130ff2cc6770.jpeg

Opublikowano

Kiedy ostatni raz ktoś zaglądał do rozrządu?..

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-

Opublikowano

To nie czujnik ,na ciepłym brak ciśnienia ,paneweczka albo góra silnika przytarta ,chodzi mi o wałki 

Długo już jeździsz tym samochodem ? 

Jest jeszcze jedna szansa że to nie panewka lub góra silnika 

Sprawdź podstawę filtra oleju ,odkręć ją tam masz zawór oleju ,mogło coś pod niego podejść ,też zdarzają się takie przypadki w tych r4 ,lub pękł tobie ślizg łańcucha rozrządu i przytyka smog olejowy. 

Edytowane przez pioteror13

Opublikowano
  • Administrator

Obstawiam słabą kompresję

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.07.2024 o 11:55, Dejwido napisał(a):

Kiedy ostatni raz ktoś zaglądał do rozrządu?..

Rozrząd był wymieniany przy 160 k kilometrów najechane mam 190 k kilometrów

W dniu 8.07.2024 o 12:26, pioteror13 napisał(a):

To nie czujnik ,na ciepłym brak ciśnienia ,paneweczka albo góra silnika przytarta ,chodzi mi o wałki 

Długo już jeździsz tym samochodem ? 

Jest jeszcze jedna szansa że to nie panewka lub góra silnika 

Sprawdź podstawę filtra oleju ,odkręć ją tam masz zawór oleju ,mogło coś pod niego podejść ,też zdarzają się takie przypadki w tych r4 ,lub pękł tobie ślizg łańcucha rozrządu i przytyka smog olejowy. 

Jak pisałem wyżej rozrząd był robiony 30 tysięcy kilometrów temu wiec raczej wykluczam taką opcję

W dniu 8.07.2024 o 12:36, 90210 napisał(a):

Jak pisałem wyżej rozrząd był robiony 30 tysięcy kilometrów temu wiec raczej wykluczam taką opcję

Jezdżę od 2021 r

Opublikowano

Co ile wymieniasz olej?

Dobra to albo ślizg z łańcucha przytkał smog lub przytkało zawór oleju w podstawie filtra. 

Jak ktoś robił ci rozrząd to robił na oryginale ? Wymienił też ślizgi czy tylko łańcuch ? 

Opublikowano

Najczęściej to właśnie niskie ciśnienie oleju występuje, gdy prowadnice łańcucha są popękane i blokują pobieranie oleju przez smoka dlatego pytałem o rozrząd. Może to być coś głupiego, jak np. napinacz łańcucha.

-E21🖤E30🖤E36🖤E46🖤E90🖤-

Opublikowano
  • Autor
23 minuty temu, pioteror13 napisał(a):

Co ile wymieniasz olej?

Dobra to albo ślizg z łańcucha przytkał smog lub przytkało zawór oleju w podstawie filtra. 

Jak ktoś robił ci rozrząd to robił na oryginale ? Wymienił też ślizgi czy tylko łańcuch ? 

Wymieniam co rok lub po przejeździe 10k km  olej najlepszej marki, wymienił mi caly zestaw rozrządu

Opublikowano

No dobra to trzeba zacząć od zdjęcia podstawy filtra i zajrzeć na zawór oleju i zdjąć miskę zajrzeć na smog ,jak na nim nic nie będzie to od razu zajrzeć na panewki 

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć mam ten sam problem z tą samą kontrolką  i walczę z nią już rok nikt nie umie mi pomóc. Rozwiązałeś jakoś ten problem? 

Opublikowano
  • Administrator

@Ange1212 olej w normie? może to być wszystko od czujnika oleju po rozrząd albo kompresję 🙂 Napisz coś więcej, czy coś się dzieje dodatkowo z autem?

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
19 godzin temu, Ange1212 napisał(a):

Cześć mam ten sam problem z tą samą kontrolką  i walczę z nią już rok nikt nie umie mi pomóc. Rozwiązałeś jakoś ten problem? 

Ile kilometrów zrobiłaś przez ten rok od kiedy się pojawia niskie ciśnienie ? 

Olej lejesz 5w30?

Tylko na na rozgrzanym na jałowych tak masz ? 

Opublikowano
17 godzin temu, DracoBlue napisał(a):

@Ange1212 olej w normie? może to być wszystko od czujnika oleju po rozrząd albo kompresję 🙂 Napisz coś więcej, czy coś się dzieje dodatkowo z autem?

Tak olej na bieżąco wymieniany i sprawdzam poziom też na bieżąco 

3 godziny temu, pioteror13 napisał(a):

Ile kilometrów zrobiłaś przez ten rok od kiedy się pojawia niskie ciśnienie ? 

Olej lejesz 5w30?

Tylko na na rozgrzanym na jałowych tak masz ? 

Przy nagrzanym silniku po upływie ok 25/30 min (uwaga jazdy po mieście w korkach itd) najczęściej pojawia się np na światłach gdy jest na biegu jałowym włącza się czerwona kontrolka ciśnienia oleju, która gaśnie wraz ze zgaszeniem auta. Gdy się ponownie odpalam silnik to jej nie ma i tak jest codziennie od 1,5 roku. Pół roku temu auto było u mechanika wymienił:

Czujnik ciśnienia oleju  

Zawór regulujący ciśnienia oleju  

Pompa oleju  

Miska olejowa

+

Falują mi obroty na zimnym silniku (nie wiem czy to ma jakiś związek) 

Mechanik mówił, że jeździł autem i mierzył czy nie łapie za wysokiej temperatury i po wymianach owych części wszystko było idealnie książkowo. Olej leje mu 5w30 ostatnia wymiana była ok. 3 tyg temu. Oczywiście bardzo pilnuje wymiany oleju odkąd mam to auto a posiadam go 3 lata. Po upływie roku zaczęło się coś takiego dziać jak opisałam powyżej. Gdyby coś nie było jasne to proszę dopytać. Opisałam problem jak najlepiej umiem. Proszę o pomoc bo każdy rozkłada ręce. 

IMG_7662.png

Opublikowano

Nie rozumiem jak miał zdjętą miskę czemu nie zobaczył do panewek korbowodowych.

W tym wypadku jeśli faktycznie wymienił pompę oleju to masz już słabe panewki.

Na następną wymianę zalej 5w-40 do tego butelkę ceratec i zobacz czy się poprawi. 

Jak pojawi się kontrolka niskiego ciśnienia to jak zwiększysz obroty nie znika ?

Edytowane przez pioteror13

Opublikowano
19 minut temu, pioteror13 napisał(a):

Nie rozumiem jak miał zdjętą miskę czemu nie zobaczył do panewek korbowodowych.

W tym wypadku jeśli faktycznie wymienił pompę oleju to masz już słabe panewki.

Na następną wymianę zalej 5w-40 do tego butelkę ceratec i zobacz czy się poprawi. 

Jak pojawi się kontrolka niskiego ciśnienia to jak zwiększysz obroty nie znika ?

Okay to zrobię tak jak Pan pisze wyżej i będę kontrolować sytuację. Kontrolka nie znika przy wyższych obrotach. Znika tylko gdy wyłączę silnik 

Opublikowano
1 minutę temu, Ange1212 napisał(a):

Okay to zrobię tak jak Pan pisze wyżej i będę kontrolować sytuację. Kontrolka nie znika przy wyższych obrotach. Znika tylko gdy wyłączę silnik 

Nie pan 🤣 

Masz jakąś fakturę ,rachunek za pompę którą wymienił i wszystko co zrobił ? 

Bo coś mi się nie chce wierzyć że pompę zmienił a nie zajrzał do panewek 

Opublikowano
12 minut temu, pioteror13 napisał(a):

Nie pan 🤣 

Masz jakąś fakturę ,rachunek za pompę którą wymienił i wszystko co zrobił ? 

Bo coś mi się nie chce wierzyć że pompę zmienił a nie zajrzał do panewek 

Haha no dobrze, więc tak mam fakturkę za tą wymianę. Ogólnie pompa nie była nowa kupiona  została wymieniona na używaną, ale w bardzo dobrym stanie. Powodem tego była cena nowej pompy która lekko mówiąc trochę zmiotła z planszy (ok 5tys plus robocizna). Mogę do gościa zadzwonić i zapytać o te panewki czy patrzył tam

Opublikowano
32 minuty temu, Ange1212 napisał(a):

Haha no dobrze, więc tak mam fakturkę za tą wymianę. Ogólnie pompa nie była nowa kupiona  została wymieniona na używaną, ale w bardzo dobrym stanie. Powodem tego była cena nowej pompy która lekko mówiąc trochę zmiotła z planszy (ok 5tys plus robocizna). Mogę do gościa zadzwonić i zapytać o te panewki czy patrzył tam

Ok więc może i pompa oleju jest słaba bo w nich zawsze problem był z tymi pompami ,z resztą ten silnik ogólnie nie jest dobry.

Można do niego zadzwonić ale skoro nie mówił nic to napewno nie zaglądał.

Spokojnie silnik będzie jeździł jeszcze długo tylko zmień na dowolny 5w-40 ,jak po wymianie przejedziesz parę kilometrów i złapie trochę temperatury dolejesz sobie puszkę cerateca i powinno być ok, a przynajmniej będzie bezpieczniej dla panewek.

Opublikowano
5 godzin temu, pioteror13 napisał(a):

Ok więc może i pompa oleju jest słaba bo w nich zawsze problem był z tymi pompami ,z resztą ten silnik ogólnie nie jest dobry.

Można do niego zadzwonić ale skoro nie mówił nic to napewno nie zaglądał.

Spokojnie silnik będzie jeździł jeszcze długo tylko zmień na dowolny 5w-40 ,jak po wymianie przejedziesz parę kilometrów i złapie trochę temperatury dolejesz sobie puszkę cerateca i powinno być ok, a przynajmniej będzie bezpieczniej dla panewek.

Dzięki za podpowiedzi pozdrawiam serdecznie 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Mam podobny problem jak na początku. Samochód BMW E87 2.0 benzyna 2010 r. Silnik n43b20a 122KM. 

Po przejechaniu iluś kilometrów (około 30) pokazuje błąd cc-id 212. Błąd gaśnie po zgaszeniu silnika jak auto „ochłonie” i błędy nie ma przez kolejny x czasu. 

Wymieniłem w związku z powyższymi błędami:

- pompę oleju,

- rozrząd,

- czujnik ciśnienia oleju,

- mechanik mówił też że coś z zaworem wymienili ale nie wiem dokładnie o co chodziło, 

- olej również wymieniam wraz z filtrem - trzymam się interwałów raz w roku lub po 10 tys. Km. Leje 5w30

Jednak po tym wszystkim błąd jak był tak dalej jest. Co ciekawe błąd pokazuje się na światłach lub jak jestem w korku i często na obrotach jałowych.
Poza tym u mechanika po podpięciu pod kompa mówi, że na wysokich obrotach trzyma ciśnienie perfekcyjnie, za to na niskich właśnie jest jak jest. Dodatkowo dopowiem, że ogólnie silnik pracuje ok - nie stuka, nie puka, a nawet jak się kontrolka pokaże to obroty nie falują. Chodzi jak gdyby nic się nie stało (moc auta również zachowana). Pomóżcie mi co robić bo już nie mam siły do tego.