Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

pobór oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Samochód po nocy pokazuje na bagnecie, że olej jest pod max gdy się zagrzeje wywala komunikat żeby dolać olej, wlałem 0,6 i jest pod max (już rozgrzany).. a olej zalany był pod max 3000km wcześniej

Dpf nie zalepiony turbo zregenerowane

bmw f30 n47 245tys przebiegu.

Jakie mogą przyczyny poboru oleju?

Opublikowano (edytowane)

Jak 0.6 na 3000 tysiące kilometrów to coś to turbo zregenerowane w szopie chyba. 

Drugie wytłumaczenie że był robiony wcześniej serwis long life więc pierścienie zgarniające zalepione od nagaru. 

Jak dawno temu "zregenerowana" tą turbina była ?  

Od dawna masz ten samochód czy świeży zakup ? 

Przed tą regeneracją turbiny też był pobór oleju ? 

Edytowane przez pioteror13
Opublikowano (edytowane)

Półtora miesiąca temu, objawem była dużo konsumpcja oleju  a turbo regenerował przy 240tys km

Egr i dolot był przed regeneracją zalepiony 

Gdy szukałem samochodu dokładnie f30, kluczem do kupna był zrobiony rozrząd. Taki znalazłem z raportów wynikało, że przebieg sie zgadza i strasznych rzeczy w raporcie nie znalazłem. Zostałem poinformowany iż łańcuch rozrządu się zerwał i jest wymieniony. Pierwszą oznaką ubytyku oleju była minimalnie pęknięta pokrywa dymiarką wyszło.. Założylem zamiennik ale za jakiś czas znów zauważyłem znikający olej oddałem do serwisu gdzie stwierdzili że turbo puszczo i trzeba zregenerować. Poszukałem opinii i regenerowałem w diesel technika. Od tamtej pory zrobiłem 3tyś km i znów musiałem dolać olej dokładnie 0.6L. 

Edytowane przez stasios1
Opublikowano (edytowane)

To albo turbo coś nie poszło bardzo z regeneracją turbo i olej puszcza albo pierścienie zgarniające stoją dęba ale bardziej obstawiam pierścienie.

Świece ciężko wyjąć w n47 żeby nie urwać więc lepiej wyjąć wtryski i zalać jakiej kolwiek płukanki na dzień lub dwa i zobaczyć potem czy puszczą ,jak to nie pomoże to silnik ma raczej 450 tysięcy nalotu 😅

Lepiej kupić drugi słupek i od razu na mając go na luzie zajrzeć do panewek jak ok to wtedy nowy rozrząd od razu ,wtedy najtaniej wychodzi, oczywiście jak się wszystko robi samemu. 

Jak już wyjęte wtryski to od razu pomiar kompresji i wszystko jasne 

Jak był strzelony to zawory mogą puszczać dlatego bierze a nikt nie robił głowicy jak tylko delikatnie było walnięte bo to duży koszt zrobić kompleksowo głowicę w dieslu.

Ktoś go zrobił pod sprzedaż dalej aby pchnąć. 

W n47 przy strzale łańcucha zawsze głowica do roboty. 

Jedno n47 mam z oryginalnym przebiegiem teraz niecałe 200 tysięcy i rozrząd jest jak nowy ,olej co 8 tysięcy wymieniany. 

Więc albo miał przebieg pod 400 tysięcy lub serwis long life co zabija wszystkie silniki. 

Edytowane przez pioteror13
Opublikowano

z raportu bmw long life był robiony

Opublikowano
2 minuty temu, stasios1 napisał(a):

z raportu bmw long life był robiony

Więc tak jak pisałem wtryski do wyjęcia,bo najprościej ,ze świecami żarowymi różnie bywa , zaaplikować na tłoki nawet na kilka dni płukankę ,jak spłynie to dolewać i pierścienie muszą puścić ,przez złożeniem pomiar kompresji i składanie a jeszcze od razu można kamerą zobaczyć na gładzie cylindra czy nie porysowane bo też może być problem. 

Ogólnie z napraw ,doświadczenia i kupna innych ,nowoczesne diesle są bardzo drogie w eksploatacji i porównując taniej wychodzi mi jeździć benzyną 3 litrową niż 2 litrowym dieslem licząc nie tylko spalanie bo wtedy mam na równo z dieslem jak jeżdżę na LPG ,ale porównując koszt eksploatacji. 

W n47 ogólnie też wtryski co max 200 tysięcy do sprawdzenia bo inaczej dziura w tłoku to tak na marginesie jak będą wyjęte to je można sprawdzić.