Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

kodowanie X5 F15 2014 z US na ECE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

czy ktoś z forumowiczów podzieliby się wiedzą - chodzi mi o kompletne przekodoeanie F15 z 2014 z wersji US na ECE lampy tył po przeróbce, wyłączenie obrysowek. radio, mapy, język PL w menu, itd. 

Chodzi mi o nazwę modułu oraz z jakiej wartości na jaką zmienić.

Posiadam E-Sys i kabelek ENET.

Jesli gdzieś jest już takie kompendium to ewentualnie proszę o linka bo sam nie znalazłem..

Opublikowano (edytowane)

Kolego informacji nie znajdziesz bo raz że nie jest to łatwe trzeba spędzić sporo czasu przy nauce tego wszystkiego bo nie znając się możesz sporo namieszać i narobić sobie strat,a dwa że jak ktoś tyle spędził na nauce to proste że robi to za pieniądze. 

Jak chcesz coś sam robić to zacznij od kupna stabilizatora napięcia bo kodując co kolwiek bez podtrzymania napięcia możesz tak namieszać że będziesz wymieniać po kolei uwalone wszystkie moduły. 

Musisz mieć full enet nie w wersji Elite ,a zamiast przez kabelek to lepiej robić to przez icom ,jest to bezpieczniejsze.

Ja też kodowaniem się zajmuje hobbystycznie ,cały czas się uczę wszystkiego sam bo informacji nigdzie nie ma ale to czego nie wiem oddaję specjaliście bo wolę wydać parę złoty raz niż namieszać i wydać dwa razy. 

Edytowane przez pioteror13
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

1. Po pierwsze nikt ci nie poda jak na tacy co musisz zmienic zeby dokonac pelnej konwersji. Lepiej zaplacic i niech to zrobi ktos kto wie co ma zrobic.

2. Esys'em bez launchera nic nie zrobisz, Esys Ultra to koszt 130 euro, wiec jak chcesz robic sam, juz wchodza kolejne koszta.

W dniu 4.08.2024 o 12:56, pioteror13 napisał(a):

Jak chcesz coś sam robić to zacznij od kupna stabilizatora napięcia bo kodując co kolwiek bez podtrzymania napięcia możesz tak namieszać że będziesz wymieniać po kolei uwalone wszystkie moduły. 

Musisz mieć full enet nie w wersji Elite ,a zamiast przez kabelek to lepiej robić to przez icom ,jest to bezpieczniejsze.

Ja też kodowaniem się zajmuje hobbystycznie ,cały czas się uczę wszystkiego sam bo informacji nigdzie nie ma ale to czego nie wiem oddaję specjaliście bo wolę wydać parę złoty raz niż namieszać i wydać dwa razy. 

Jak juz wspomnialem w innym poscie takze z twoja odpowiedzia:  do samego kodowania nie potrzebuje stabilizatora napiecia, kodowanie to nie programowanie....

Kabel enet w zupelnosci wystarczy do serii F/G, nie musi miec icoma.

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://ecufilesperformance.nl