Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Kodowanie wentylatora BMW E61 535D.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po przeróbce BMW E61 535D 2005 rok na manual odpala mi się wentylator chłodnicy na maksymalne obroty od razu po odpaleniu auta. Moje pytanie brzmi gdzie znajdują się sterowniki od tego wentylatora względem temperatury i względem klimatyzacji. Dodam jeszcze że wszystkie czujniki i wentylator są sprawne, były podmieniane z innej działającej 535d. Chciałbym zlokalizować te sterowniki i porównać z oryginalną 535d i nanieść poprawki. Podejrzewam że mój poprzedni tuner zrobił jakiś błąd lecz nie potrafi go naprawić bo twierdzi że wszystko zrobił dobrze i nie ma casu szukać... Więc postanowiłem uporać się z tym samodzielnie z waszą pomocą. 

• Administrator
Opublikowano

Cześć. Czy temperaturę dobrze mierzy? Tzn czy wartości są prawidłowe?

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Tak tak wartości z każdego czujnika są prawidłowe.

Opublikowano

Patrząc na to co napisałeś to jak dla mnie w ECU powalił temperatury załączenia wentylatora , dlatego czujniki dobrze tobie czytają temperaturę ,nie są uszkodzone ,problem tkwi w ECU. 

Ja u siebie zmieniałem dla n52 temperaturę załączenia wentylatora z bodajże 98°C na 89°C

• Super 1
Opublikowano

No właśnie o takie coś mi chodzi. Tylko mógłbyś mi podpowiedzieć jak to zrobić? 

Opublikowano
Godzinę temu, WiktorNTK napisał(a):

No właśnie o takie coś mi chodzi. Tylko mógłbyś mi podpowiedzieć jak to zrobić? 

Jedyna opcja to wyjęcie sterownika i oddanie do kogoś na sprawdzanie temperatur załączania 

Od razu niech zobaczy temperatury egt ,odczyt temperatur z sond ,bo niektórzy je "zerują" a więc jeśli na przykład będziesz pałował cały czas to nie odetnie ci mocy bo nie będzie widziało zbyt dużej temperatury i motor kaput. 

Kiedyś się bawiłem chińskim keesem ale to było dawno i nie wciągnęła mnie bardzo modyfikacja sterowników bo nie jest to takie proste ,także więcej nie jestem w stanie podpowiedzieć. 

• Super 1
Opublikowano

Dziękuję bardzo kolego za podzielenie się widzą 🙂