Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Temperatura oleju n53

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć jaka powinna być temperatura oleju w n53? Przy spokojniej jeździe trzyma 110 stopni około dwa razy but do podłogi i łapie 115 tak ma być? Jeszcze mam pytanie na temat wypadania zapłonu. Stoję w korku auto ładnie pracuje po chwili zaczynaja lekko falowac obroty i po chwili znów ładnie pracuje. Dodam że cewki mają białe plamy tak jakby miały przebicie. Wtryski korekty mają w miarę ok. Jake cewki do tego są polecane?

Jak sprawdzić czy nox działa poprawnie?

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Edytowane przez Bartas2002

Opublikowano

To ten n53 działa tobie ? 

Temperatura normalna ,przy bucie u mnie często 120°C i to jest normalna temperatura pracy tego silnika n52,n53,n54,n55. 

Wypadanie zapłonów to oczywiście sześć nowych cewek i do tego nowe świece. 

Jeśli to nie pomoże to wtryski.

Nox jak by ci nie działał to od razu błąd i obcięcie mocy. 

Wymiana cewek tylko na Bosch,świece mogą być NGK ,sprawdzone ,dają radę. 

Ogólnie cewki w serii N powinny być wymieniane co 80-120 tysięcy kilometrów,świece max 60 tysięcy ,ale szczerze to świece raczej max 40 tysięcy. 

Cewki jakoś po niecałe 100zl są ,świece NGK jakoś po 25zl sztuka.

Co do oleju to do serii N nie lać 5w30 bo przy mocniejszej jeździe wałki rozrządu a dokładniej ich loża i pierścienie na których są osadzone zacierają się z racji słabego smarowania. 

Polecam byle jaki Shell 5w40 lub 5w50 jak ktoś mocno jeździ. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, pioteror13 napisał(a):

Wymiana cewek tylko na Bosch,świece mogą być NGK ,sprawdzone ,dają radę. 

Ogólnie cewki w serii N powinny być wymieniane co 80-120 tysięcy kilometrów,świece max 60 tysięcy ,ale szczerze to świece raczej max 40 tysięcy. 

Cewki jakoś po niecałe 100zl są ,świece NGK jakoś po 25zl sztuka.

Co do oleju to do serii N nie lać 5w30 bo przy mocniejszej jeździe wałki rozrządu a dokładniej ich loża i pierścienie na których są osadzone zacierają się z racji słabego smarowania. 

Polecam byle jaki Shell 5w40 lub 5w50 jak ktoś mocno jeździ. 

Tak silnik żyje i śmiga jakiś cud chyba że nic się nie stało To zacznę od wymiany świec i cewek jak nie pomoże to wtryski pójdą do sprawdzenia Olej mam zalany 5w40 Swoją drogą do tego silnika wchodzi niby 6.5 litra ja wlałem 6 i w komputerze pokazuje stan oleju max a wcześniej nic z niego nie wyleciało Jakoś średnio ufam temu elektronicznemu poziomu oleju Dodam że w starym silniku świece były całe czarne 

Edytowane przez Bartas2002
Opublikowano
11 godzin temu, Bartas2002 napisał(a):

Tak silnik żyje i śmiga jakiś cud chyba że nic się nie stało To zacznę od wymiany świec i cewek jak nie pomoże to wtryski pójdą do sprawdzenia Olej mam zalany 5w40 Swoją drogą do tego silnika wchodzi niby 6.5 litra ja wlałem 6 i w komputerze pokazuje stan oleju max a wcześniej nic z niego nie wyleciało Jakoś średnio ufam temu elektronicznemu poziomu oleju Dodam że w starym silniku świece były całe czarne 

Oleju po wymianie lej 7 litrów spokojnie.

Jak miałeś czarne świece to albo cewki albo wtryski ,zmień najpierw cewki i świece ,po kilkudziesięciu kilometrach sprawdź świece jak czarne znowu to wtryski. 

Olej 5w40 ok ,w okresie letnim możesz spokojnie 5w50 na okres zimy 5w40. 

Opublikowano
6 godzin temu, pioteror13 napisał(a):

Oleju po wymianie lej 7 litrów spokojnie.

Jak miałeś czarne świece to albo cewki albo wtryski ,zmień najpierw cewki i świece ,po kilkudziesięciu kilometrach sprawdź świece jak czarne znowu to wtryski. 

Olej 5w40 ok ,w okresie letnim możesz spokojnie 5w50 na okres zimy 5w40. 

Ok dzięki