Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Zawor wanosa

hamid

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Moje pytanie czy aby wymienic glowny zawor wanosa przez otwor po demontarzu elektrosterownika trzeba zblokowac rozrzad? 

Pokrywa zaworow zostaje niezdemontowana. Z goru dzieki za odpowiedz. 

Z

Opublikowano

Doprecyzuje pytanie. 

Czy wariator wraz z kolem zebatym jest polaczony z walkiem rozrzadu  w jedyny nie do przestawienia sposob t. z. Wielowpust, czy klin, czy bolce prowadzace. Czy po odkreceniu zaworu centralnego nie przestawi sie wariator wraz z kolem zebatym wzgledem walka rozrzadu? 

Z gory dzieki za odpowiedzi. 

Opublikowano

Kolejny zaczyna od podania mu czegoś na tacy a ani się nie przedstawi się ani nie uzupełni profilu.

Skąd mam naprzykad wiedzieć jaki masz silnik ? 

• Lubię to! 1
  • Administrator
Opublikowano

@hamid Proszę o rozpoczęcie od krótkiego przedstawienia się w odpowiednim dziale. Forum zostało stworzone z myślą o budowaniu społeczności, a nie jedynie do założenia konta, zadania pytania i zniknięcia.

• Lubię to! 1

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
3 godziny temu, pioteror13 napisał(a):

Kolejny zaczyna od podania mu czegoś na tacy a ani się nie przedstawi się ani nie uzupełni profilu.

Skąd mam naprzykad wiedzieć jaki masz silnik ? 

Jeśli chodzi o mnie to jestem posiadaczem F 45 225 IX od niedawna. Silnik B48 231 KM. 

2017 rok produkcji. Sprowadzony z za zachodniej granicy z przebiegiem 138 k, Wywala błąd wałek wydechowy poza zakresem, dlatego chce spróbować od filtra głównego. Stąd moje pytanie. 

Opublikowano

W b38,b48,b58 problemem tego błędu jest wariator vanosa,aby go wymienić musisz mieć komplet blokad.

Najczęściej jest też od razu cały rozrząd do wymiany przez serwis long life na zachodzie.

Sprawdzałeś przebieg w modułach ,coś mi się wydaje że ma raczej 250 tysięcy. 

Przy przebiegu 138 koło by się nie rozsypało 🫡

Chyba że masz uszkodzony regulator zmiennych faz ,ten taki mały plastikowy na zewnątrz z małą kostką ,jeśli pokazuje po za zakresem lub w pełni zamknięty to zacznij od niego 

ZAWOR-FAZ-2-0-B48-BMW-330-430-520-530-730-X3-X4.jpeg

Opublikowano

To co wkleiles na zdjeciu  jest ok.bylo sprawdzane na stole napieciem 9 V. 

Do 100 k byl serwisowany, sa wpisy,ostatnie 38 k przez poprzedniego wlasciciela byly zaniedbane. Poprzedni wlasciciel sprowadzil go w zeszlym roku w sierpniu i te 38 t km zrobil do grudnia. Wydaje mi sie, ze zaniedbal wymian oleju i moglo sie to odbic na filtrze centralnym vanosa. Na necie jest troche materialow wlasnie o tym. 

Opublikowano

Jak chodzi tobie o zawory centralne vanos to zdjęcie wtryskiwaczy ,musisz też mieć do nich potem taką łapę do zakładania ich żeby idealnie równo weszły ,następnie zdjęcie pokrywy ,ustawienie tłoków w gmp ,założenie blokady rozrządu i można odkręcać zawory. 

Proponował bym najpierw zanim to będziesz chciał zrobić ,kupić najtańsze płukanki bo to i tak w 90% nafta ,na rozgrzanym silniku zalej dwie sztuki i niech auto na jałowych pracuje przynajmniej 30 minut ,zlej olej pojeździj i może to na zawory pomoże jak nie to czeka cię dużo roboty i trochę sprzętu dedykowanego do tego modelu silnika 

Opublikowano

Czyli wariator z kolem zebatym i walek sa mocowane na flanszy do styku, czy maja jakis ustalone pasowanie? 

Opublikowano

Tego to już nie pamiętam ,wykup dostęp do tis BMW i będziesz miał rysunki i krok po kroku jak co zrobić. 

Opublikowano

Dzieki za wsparcie. 

Opublikowano

Moze jeszcze ktoś posłuży jakąś wiedzą na temat?