Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

N52b25 Remont

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Od roku jestem posiadaczem 325i i od samego początku ma problem z piciem oleju. Pomyślałem, że skoro amatorsko param się mechaniką to może mógłbym przeprowadzić taki remont sam. Z tego co widziałem to mam wyciek z pod głowicy, może być pęknięta, a może być to tylko uszczelka. No i padające vanosy. Pytanie brzmi czy potrzebuje jakiejś niewiarygodnej wiedzy na temat tego silnika, żeby do niego siadać czy lepiej zlecić to mechanikowi? 

Byłbym w sumie wdzięczny gdybym dostał na pw kontakt do kogoś kto ewentualnie by się podjął takiego zadania w promieniu 100km od Warszawy najdalej. 

Opublikowano

Seria N nie jest taka łatwa do złożenia no potrzebujesz specjalnego kleju loctite w pytę drogiego na uszczelnienie dolnego korpusu wału przy skręcaniu ,jest specjalna szczelina do koła ,do tego nowa kalamitka która też kosztuje 🙃 ,po za tym dostęp do TIS BMW,blokady BMW ,porządny klucz dynamometryczny,stojak do silnika i sporo innych których już nie chce mi się wymieniać,bo bez tego to ani rusz.

N52b25 nie jest opłacalnym do naprawy ,wyjdzie kilka tysięcy ,a jak byś oddał do mechanika to razy 2 liczysz remont. 

Lepiej kup słupek n52b30k który nie ma wady olejowej z pierścieniami ,ma poprawione kanały olejowe w głowicy , wyjdzie tobie najtaniej wtedy i najszybciej. 

Opłacalnym remontem w rodzinie N to tylko n54 lub n55 bo tam wkłada się tysiące ale za to po modach jest ogromna moc która rekompensuje wydatki na remont uśmiechem na twarzy 😀