Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Pytanie błąd silnika 2689280

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem tu nowy miło was poznać mam problem wyskoczył mi błąd silnika 2689280 sprawdzilem swoim komputerkiem diagnostycznym ale nic mi ten numer nie mowi z gory dzieki

Opublikowano (edytowane)

Jak dołączysz do grupy forum to jakieś przywitanie najpierw ,jakieś uzupełnienie profilu czy coś 😲,a ty od razu oczekujesz odpowiedzi 

Może powiedz jaki model ,silnik ,rok bo nic takiego nie podałeś 

Edytowane przez pioteror13
  • Lubię to! 1
  • Super 1
  • Administrator
Opublikowano

Tak jak kolega wyżej napisał. Zero podstawowych informacji, post również dodany w nie tym dziale co trzeba. Podaj więcej szczegółów. 

• Lubię to! 1

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Przepraszam was bardzo jestem posiadaczem bmw 318d gt rok 2016 143ps 2.0 diesel

Wyskoczył mi bład silnika z

Podłączyłem pod komputer pokazał mi błąd numer 2689280 wydaje mi sie ze to jest od pdf ale nie jestem pewien na 100%

Opublikowano

Dobra podaj jakim urządzeniem ,skanerem to sprawdzałeś. 

Tak ogólnie to kup sobie kabel enet z przejściówką sieciową na usb c ,bądź kostkę obd kup dedykowaną do bimmertoola,bimmerlinka i wtedy sprawdź błąd. 

Jaki masz przebieg ? Około 200 tysięcy? 

• DracoBlue zmienił(a) tytuł na Pytanie błąd silnika 2689280
  • Administrator
Opublikowano

Błąd o kodzie 2689280 w BMW zwykle odnosi się do problemów z modułem sterującym. Musisz napisać więcej informacji, ponieważ jest to dość ogólny błąd

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Przebieg 152tys

Opublikowano (edytowane)

[290900] 2689280

Układ powietrza, wiarygodność przepływu masowego powietrza do spalin. Zmierzona masa powietrza jest zbyt wysoka w porównaniu z obliczoną masą powietrza

Często pokazuje błąd przepływomierza ,ale najpierw sprawdź rurę doładowania turbo ,czy nie jest rozerwana czy nie spadła obejma bądź też możesz mieć pęknięty kolektor dolotowy lub też gdzieś przetopiony od sadzy w środku a w efekcie niedługo pożar silnika. 

Ten błąd oznacza: 

Uszkodzony przepływomierz

Uszkodzony wąż turbo 

Zsunięta opaska od węża doładowania turbo 

Przetopiony ,pęknięty kolektor dolotowy. 

Jeśli przebieg masz autentyczny lub plus 100 tysięcy jak był cofnięty to ostatni czas dla n47 na sprawdzenie,wyczyszczenie ,usunięcie klapek kolektora,wypranie DPF ,sprawdzenie wtrysków czy podlewają już ropę bo jeżdżąc tak doprowadzisz do wypalenia tłoków 

Aha i od razu jeśli nie ma wyłączonego start stop to wyłącz to bo szkoda turbo , wtrysków,DPF, akumulatora i rozrusznika.

Edytowane przez pioteror13
  • Lubię to! 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dziekuje ci bardzo za odpowiedz