Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Dogrzewanie silnika m57 3.0d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak wygląda u was dystans dogrzania silnika do tych 86°-90°. U mnie to przy spokojnej jeździe 60-70 km/h jest to jakieś ponad 17km. Przy takich temperaturach jak teraz są. Jak mu mocniej depne, to szybciej złapie. Myślę że tak po 12/13km. 

Główny termostat wymieniony na oryginalny.

EGR termostat wymieniony na behr. 

Założony dodatkowy termostat na wymiennik ciepła, bo puszczał na chłodnice. 

Żaluzje są na stałe zamknięte na razie.  Może być gorsze nagrzewanie przez to że nie ma osłony silnika od dołu?

Jak już dojdzie do tej temperatury 86-88 ° to już nie spada w ogóle, trzyma temperature cały czas. 

• Administrator
Opublikowano

Cześć, u mnie około 12km. Wszystko zależy od temperatury na zewnątrz i stylu jazdy. Ja dopóki auto się nie nagrzeje staram się nie przekraczać 2 tys obr. Te silniki nie są niestety wyposażone w podgrzewacz płynu chłodniczego jak to było w starszych modelach jak np. E46. Ja mam 3.0d 218km z jednym termostatem bez chłodnicy egr, w manualu. Egr też mam zaślepiony a to też ma wpływ na wolniejsze nagrzewnice się silnika. Brak osłony silnika też ma wpływ.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl