Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Wskaźnik oleju n53

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Jedna kreska na wskaźniku oleju to ile to ml? Pokazuje mi 3 kreski wlałem z 3-4 setki i dalej są 3 kreski Czy to może być uszkodzony czujnik?

Opublikowano
42 minuty temu, Bartas2002 napisał(a):

Cześć Jedna kreska na wskaźniku oleju to ile to ml? Pokazuje mi 3 kreski wlałem z 3-4 setki i dalej są 3 kreski Czy to może być uszkodzony czujnik?

Czujniki w serii N są mało precyzyjne ,ogólnie jak wlejesz 6.5 litra czyli na max (ja zawsze do nich leje 7) miska jest w każdym silniku jest zaprojektowana na przelanie średnio o 1 litr. 

Jak spadnie o 1 litr po wlaniu 6.5 to pojawia się komunikat aby dolać olej. 

Z tymi elektronicznymi pomiarami to nigdy nie wiadomo ,ja i tak zmieniam co max 6-7 tysięcy olej i już przed wymianą spada o 1 kreskę czyli jak się nie mylę 250ml.

Lepiej silniki z serii N przelać niż jeździć na niepełnym stanie bo nigdy nie wiadomo ile dokładnie brakuje a przypominam że dla tych silników temperatura oleju 115-120°C to norma. 

Opublikowano

Okej dziś doleje jeszcze z pół litra 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

jak pierwszy raz wymieniałem olej wskaźnik poziomu oleju pokazywał MAX, mechanik spuścił ponad 6L (powinno być 4,25L),

po wymianie oleju już 3!!! razy wskaźnik mi pokazywał dolać 1L, czyli w sumie mam w silniku 7L, jeśli nie pobiera olej )))

w piątek umówiłem się na wymianę oleju, mechanik zdejmie miskę, zobaczymy w jakim stanie czujnik poziomu, cos nie ufam mu.

silnik N43

BMW 520iA E34 M50B20TU 1994  5HP-18
BMW 318I    E91  N43B20A   2007  GS6-17BG

Opublikowano
12 godzin temu, Ingenieur napisał(a):

jak pierwszy raz wymieniałem olej wskaźnik poziomu oleju pokazywał MAX, mechanik spuścił ponad 6L (powinno być 4,25L),

po wymianie oleju już 3!!! razy wskaźnik mi pokazywał dolać 1L, czyli w sumie mam w silniku 7L, jeśli nie pobiera olej )))

w piątek umówiłem się na wymianę oleju, mechanik zdejmie miskę, zobaczymy w jakim stanie czujnik poziomu, cos nie ufam mu.

silnik N43

Często jak olej był rzadko wymieniany to robi się na nim osad z mocno zużytego oleju i zakłóca pracę czujnika.

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.09.2024 o 08:59, pioteror13 napisał(a):

Często jak olej był rzadko wymieniany to robi się na nim osad z mocno zużytego oleju i zakłóca pracę czujnika.

Właśnie tak i było. Według książki serwisowej w DE właściciel wymieniał olej co 15 tys km. W Polsce przez ostatnich 7 lat nie wiadomo co było. 

Miskę nie zdejmowaliśmy ale mechanik wyjął czyjnik poziomy i kamerką sprawdził. Czysto. Czyjnik wyczyścił i już ponad 1000 km przejechano - poziom stały.

BMW 520iA E34 M50B20TU 1994  5HP-18
BMW 318I    E91  N43B20A   2007  GS6-17BG

Opublikowano

Teraz jak olej będziesz zmieniał to nalej jakiejś płukanki (nafta) ,coś tam wyczyści nagaru.