Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Renowacja zawieszenia Tył

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za jakis czas chciałbym zrobić renowacje całego tylnego zawieszenia wraz z zabezpieczeniem podwozia zwłaszcza z tyłu bo jak wiadomo jest on bardziej narażony na uszkodzenia mechaniczne , wymieniłem juz z tyłu mozna powiedzieć cale zawieszenie ruchome i zostało mi tak naprawde tylko zawieszenie wózka. I pytanie jest takie czy założyć tam wszystko z pouliretanu o konkretnej twardości albo iść w całości w ori czy jakiejś konkretnej firmy np lemfordera, nie wspominam o wszystkich śrubach nowych bo to oczywiste. Jakie jest wasze doświadczenie w tym kierunku 

Screenshot_20240910221753~2.png

Bylo E36 320i Coupe

Polish_20240920_133428657_Easy-Resize.com.jpg

Jest E92 330i

IMG_20220327_143500.jpg

Opublikowano

BMW 3 i tak jest jest twarde jak założysz poliuretan to będziesz miał mega stuki przy zmianie biegów nawet w automacie.

Poliuretan nadaje się bardziej do driftu ,do jazdy po torze ,robienie czasówki,do zwykłej jazdy nie bardzo wózek w poliuretanie można dać jedynie tuleje dyfra na poliuretan. 

Ja kiedyś ,kiedyś jak zrobiłem tuleje dyfra j skrzyni poliuretan ten niby porównywalny do twardości gumy chyba 80 sha to ciężko się zmieniało biegi bo było za sztywno na układzie napędowym ,szybko się zużywała podpora wału i łącznik elastyczny wału ,a nie strzelałem prawie wcale że sprzęgła. 

Oczywiście ja zrobiłem poliuretan tylko i wyłącznie po to abym mógł latać po torze i bokami ale do zwykłej jazdy według mnie to się nie nadaje.

Opublikowano

Pod koniec zeszłego roku wykonałem dokładnie to, co Kolega zamierza, u siebie w garażu. Kolejność była następująca:

1. Zakup używanej belki bez grama korozji - są takie na rynku.

2. Z katalogiem BMW zakup wszystkich poduszek osadzonych w belce - LEMFORDER. Bez kombinowania poliuretanów i tańszych zamienników. Tu warto zainwestować w możliwie najlepsze, zamknąć temat i nigdy do niego nie wracać.

3. Zakup z katalogiem BMW wszystkich wahaczy tylnego zawieszenia - LEMFORDER. Bez kombinowania - patrz punkt wyżej.

4. Zakup poduszek mocowania wahaczy znajdujących się w piastach tylnych - LEMFORDER. Bez kombinowania - patrz punkt wyżej.

5. Zakup i wymiana linek ręcznego - to jedyna okazja, żeby to zrobić i do tematu nie wracać.

6. Wymiana miedzianego przewodu hamulcowego biegnącego w poprzek auta po tylnej belce.

7. Wymiana elastycznych przewodów hamulcowych pomiędzy główną magistralą biegnącą pod samochodem spod maski aż do miedzianego przewodu tylnej belki, opisanego w punkcie powyżej.

8. Wymiana elastycznych przewodów hamulcowych przy tylnych zaciskach - co 10 lat to jest MUST.

9. Wymiana gum stabilizatora tylnego i tutaj można się pokusić o poliuretany ze względu na tak słaby dostęp gdy belka jest na samochodzie, że długo nikt tam ich wymieniać nie będzie.

10. Wymiana łączników drążka stabilizującego - MEYLE HD - mają większe powierzchnie przenoszenia obciążeń.

11. Przed montażem belki zabezpieczenie i podwozia, i nadkoli, i samej belki czarną, półelastyczną farbą do zabezpieczania mostów, słupów i stalowych konstrukcji - RD ELASTOMETAL. 10 lat spokoju minimum.

12. Geometria samochodu.

13. Przy okazji całej operacji przejrzeć stan połączeń czujników zużycia tylnych klocków i czujników ABS.

Koniecznie WSZYSTKIE śruby wahaczy wymienić na nowe OE BMW - to gwarancja na kolejne lata, że nic nie pęknie.

Ja dodatkowo zabudowałem amortyzatory Bilstein B6 bez wymiany sprężyn na inne. Komfort pozostał, wybieranie nierówności dużo lepsze. Wymieniłem też olej w dyferencjale.

I dopiero teraz jest tak jak być powinno - Radość z zjazdy ;))

Pozwodzenia 🙌

• Lubię to! 1