Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Naprawa zawieszenia przód

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym poruszyć temat naprawy przedniego zawieszenia w naszych bawarkach, otóż ostatnio wymieniałem u siebie caly zawias przedni (wahacz górny, dolny , i łącznik stabilizatora), znalazłem na YT ( https://youtu.be/95oofExuaKw?si=M1wwAOYKG0e1zPl5 )filmik gościa który mówił ze są firmy które regenerują te wahacze na częściach OEM BMW , sam nie znalazłem takiej firmy.  Znalazłem jedynie i zastanawiałem sie nad kupnem OEM tulei(cena 50euro sztuka(foto ponizej)),

Spoiler

Screenshot_20240921040337~2.png

ale dostępne sa tylko te do górnych wahaczy ,dolnych nie ma kompletnie nic oprócz poliuretanów i moje pytanie jak sie mają poiliretany w przednim zawieszeniu chodzi konkretnie o górny i dolny, czy warto to robić gdy mamy jeszcze dobre sworznie? Cena OEM wahaczy przód jest na zdjęciach poniżej.

Spoiler

Screenshot_20240921040410~2.pngScreenshot_20240921040426~2.png

Ja osobiście kupiłem cały zestaw Lemfordera i zamontowałem na nowych oryginalnych śrubach i nakretkach włącznie z tymi na tych blaszkach na górnym wahaczu. Po tym zabiegu nie ma porównania do tego co było wcześniej znikło bicie przy hamowaniu i myszkowanie operacja łatwa i przyjemna w wymianie bez żadnych przygód mimo że byłem raczej pierwszą osobą rozbierając to zawieszenie od nowości bo wszystko z roku produkcji auta. Wypowiedzcie się w komentarzu z waszego doświadczenia czy warto robić regeneracje np na Pouliretanu czy raczej coś innego lub OEM i szczerze to tak drogo nie wychodzi (no ale sa dostępne tylko na górny wahacz) . Czy szkoda zachodu i lepiej kupić komplet i po prostu wymienić. Pisze ten post bo sam miałem dylemat co bedzie najlepsze, a być moze ktoś tez będzie szukał odpowiedzi na ten temat i ten post pomoże mu w wyborze. 

IMG_20240915_103524.jpg

IMG_20240915_103543.jpg

IMG_20240915_103535.jpg

Edytowane przez pinokio177
  • Lubię to! 1
  • Super 1

Bylo E36 320i Coupe

Polish_20240920_133428657_Easy-Resize.com.jpg

Jest E92 330i

IMG_20220327_143500.jpg

Opublikowano

Poliuretan tylko na tor ,nie nadaje się do zwykłej jazdy ,komfort spada dramatycznie ,sam kiedyś miałem i nigdy bym nie założył.

Na poliuretanie z przodu jest za sztywno ,końcówki drążków przestają istnieć w mgnieniu oka nawet orginał. 

Żadnych regeneracji sworzni też nie polecam ,co prawda robiłem w E46 na sworzniach mayle , wprasowałem je ale ja już bym na tym nie jeździł osobiście. 

Życie jest jednak cenniejsze,wolę nie oszczędzać kilku groszy na takie rzeczy jak hamulce ,opony i zawieszenie bo potem leczenie się po wypadku drożej wychodzi🙃