Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

BMW E60 2.0 m47 6hp19 - nagłe spadki mocy, wibracje całej budy. Proszę o pomoc z logami ;c

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Proszę o pomoc bo już sam opadam z sił, może ktoś coś podpowie bo wydałem już sporo pieniędzy a problem nadal jak był tak jest.

BMW E60 2005 M47 Automat

EGR wyprogramowany, zaślepiony przez płytkę przy kolektorze wydechowym oraz zaślepienie rurki podciśnienia.

Brak błędów w inpie, dpf czyszczony sprawdzony.

Skrzynia 280k potwierdzonego przebiegu, po zmianie oleju przy 190k. Wgrane Xhp najłagodniejsze. Płynnie zmienia biegi, rusza po puszczeniu gazu. Ogólnie nie ma problemów.

Problem pojawia się przy przyśpieszaniu np. zjeździe na autostradę tak z 60kmh do 120km. Przy tak 3/4 gazu rzadziej przy kickdown zaczyna wibrować cała buda, problem nie jest jednostajny, czasami trzęsie bardzo mocno czasami nie. Przy wibracjach raz auto przyśpiesza drgając raz nie reaguje zupełnie na gaz, trzeba puścić gaz i próbować ponownie. Czasami przed zmianą biegu czasami po. Na trybie sport w skrzyni problemu nie ma, ewentualnie lekko myszkuje ale nie wibruje. Pierwszy warsztat postawił na turbo, po regeneracji problem nadal jest. Drugi na odmę, problem nadal jest. Trzeci na turbo ale bez pokrycia, po prostu tak jest i nikt nie będzie robić logów.... Nie mam siły do warsztatów próbuję ugryźć temat własnymi siłami. 

Poniżej dołączam logi wykonane przy przyśpieszaniu gdzie idealnie widać momenty w których auto wibruje, czy te logi wskazują na uszkodzone turbo czy może być to przepływka albo podciśnienie? Przyznam że trochę dziwią mnie logi mafu. Dodam, że miałem incydent z pompą vacuum gdzie mechanik nie przykręcił jej do końca i w czasie jazdy zaczął lecieć olej, czy podciśnienie może mieć jakiś związek ze zmienną geometrią? Dodam że zmienna geometria jest sterowana elektronicznie. 

W razie potrzeby mogę wykonać dokładniejsze logi i dostarczyć je w excelu. 

Dziękuję wszystkim z góry za zerknięcie na mój problem i pomoc. 

Z chęcią odpowiem na wszelkie pytania jeśli cokolwiek jest potrzebne do diganozy.

Pozdrawiam 🙂

logi.jpg

Opublikowano

OK ,nic nie wspominasz o wtryskach 

Sprawdzałeś korekty wtrysków ?Ogólnie nie wiele mówią ,nie zawsze ale nieraz da się coś wywnioskować

Jak nie sprawdzałeś wtrysków to do wyjęcia i sprawdzenia na stole bo takie objawy to też uszkodzony wtryskiwacz. 

• Super 1
Opublikowano

Hej! Dzięki za odpowiedź. Sprawdzę korekty. Wiem tyle że ciśnienie na listwie na logach jest wręcz idealne. Dam znać i napiszę. 

Opublikowano

Ciśnienie na listwie jak ok to znaczy tylko że pompa cr jest dobra a tu chodzi o wtryskiwacze ,nieraz bywa tak że cewka wtrysku się zacina i są takie efekty jak ty masz a korekty możesz mieć idealne ,małe korekty raczej oznaczają po prostu dobry stan cylindra ,pierścieni czyli jeśli sprężanie jest ok. 

Oddaj wtryski na stół do sprawdzenia i jak dla mnie przyczyną tego przerywania jest zacinający się wtrysk w pewnych momentach . 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Rozumiem, muszę tylko poszukać fachowca co się tym zajmie gdyż na ten moment mieszkam zdala od swojego garażu. Pozdro 🙂

Godzinę temu, pioteror13 napisał(a):

Ciśnienie na listwie jak ok to znaczy tylko że pompa cr jest dobra a tu chodzi o wtryskiwacze ,nieraz bywa tak że cewka wtrysku się zacina i są takie efekty jak ty masz a korekty możesz mieć idealne ,małe korekty raczej oznaczają po prostu dobry stan cylindra ,pierścieni czyli jeśli sprężanie jest ok. 

Oddaj wtryski na stół do sprawdzenia i jak dla mnie przyczyną tego przerywania jest zacinający się wtrysk w pewnych momentach . 

Mam jeszcze pytanie, czy test przelewowy jest sensowny w tym wypadku? Czy tylko stół?

Opublikowano

Test przelewowy możesz zrobić ,choć na biegu jałowym może wyjść pozytywnie więc nie zawsze się sprawdza ale oczywiście jak sam możesz to szybko ogarnąć to test się przyda.