Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Synchronizacja kluczyków/pilota z pojazdem F30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych Użytkowników,

Zakładam temat w sprawie synchronizacji kluczyków/pilota wraz z pojazdem, a teraz do rzeczy...

3 dni temu moja F30 rocznik 2017 135kW XDrive 2.0 po lifcie, wyrzuciła mi komunikat w sprawie wymianie słabej baterii w pilocie. Nie ukrywam byłem zdziwiony, gdyż sygnał otwierania/zamykania reagował nawet z 50m. Zaznaczam, iż nie posiadam w moim modelu ładowania indukcyjnego. Kluczyki nie zostały zalane, nie były też uczestnikiem żadnego wypadku itp. Zatem pomyślałem, że wystarczy wymienić baterie.

Baterie wymieniłem w mgnieniu oka, pilot bez baterii były raptem 3 sekundy, nie wsadziłem baterii odwrotnie, zwykła wymiana. Początkowo samochód wciąż otwierał się i zamykał normalnie z pilota, odpalanie odbywało się z kluczykami w kieszeni, bez przykładania do "symbolu kluczyka" obok kierownicy.

Jednakże, w dniu wczorajszym z niewiadomego powodu kluczyk/pilot zaprzestał otwierania i zamykania drzwi. Auto wciąż odpala z kluczykami w kieszeni bez najmniejszego problemu. Przefrunąłem, przez kilkanaście różnych filmików instruktażowych jak znów synchronizować kluczyki, jednak we wszystkich z nich różnica była taka, że kluczyk nie otwierał im samochodu i nie odpalał (zupełnie jakby był nowy z fabryki), natomiast jak zaznaczę mój kluczyk ODPALA auto ale olewa centralny zamek.

Nie uśmiecha mi się kodować kluczyk od zera i wydawać mała fortunę, gdyż sam kluczyk jest zakodowany/przypisany do pojazdu tylko utracił funkcję pilota do zamka centralnego, mam nadzieje, że istnieje kombinacja która w cudowny sposób przywróci mi tą opcję.

Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas!

• Administrator
Opublikowano

Cześć,

Jeśli kluczyk po wymianie baterii nie działa prawidłowo, spróbuj umieścić go bezpośrednio na kolumnie kierownicy w oznaczonym miejscu i wciśnij przycisk Start/Stop. W niektórych przypadkach, to wystarczy, aby kluczyk został ponownie zsynchronizowany z autem i zaczął działać poprawnie.

Jeśli centralny zamek nadal nie działa, upewnij się, że bateria w kluczyku została prawidłowo zamontowana. Jeśli po kilku próbach problem się utrzymuje, możliwe, że trzeba będzie skorzystać z bardziej zaawansowanego kodowania przy użyciu oprogramowania

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Próbowałem z wciśniętym hamulcem i również bez niego opcję start/stop niestety bez rezultatu. Wciąż centralny zamek odmawia posłuszeństwa z obsługi pilota, a samo auto można odpalić bez zarzutu nawet gdy kluczyki znajdują się na tylnych siedzeniach samochodu.

Opublikowano

Centralny z pilota programuje sie razem z immo w FEM przy dodaniu kluczyka.

Sprawdz bledy czy nie masz zadnych w aucie, bo tutaj nie ma czegos takiego jak synchronizacja pilota

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://ecufilesperformance.nl

Opublikowano

Panowie mieliście rację co do baterii! Bateria, którą zakupiłem wcześniej musiała być jakaś trefna. Po zakupie baterii rekomendowanej (ASO) czyli Varta CR2045 wszystko elegancko ustąpiło.

Przy okazji poszukiwań przyczyn, natrafiłem na ciekawą opcje, w której można przeprowadzić: " Aktualizacja kluczyków/pilota BMW F30 " (Mnie nie była potrzebna, ale może kogoś z czymś uratuje):

1. Jednocześnie naciskamy przycisk OTWIERANIA/ZAMYKANIA na desce rozdzielczej wraz z START/STOP. Oba trzymamy przez ok. 5 sekund.
2. Puszczamy tylko START/STOP i przykładamy kluczyki do symbolu obok kierownicy. Dalej trzymając przycisk OTWIERANIA/ZAMYKANIA na desce rozdzielczej.
3. Po upływie kolejnych 5 sekund puszczamy przycisk OTWIERANIA/ZAMYKANIA. W tym momencie następuje aktualizacja kluczyków trwająca ok. 1-2minut.
4. Po aktualizacji w celu zatwierdzenia klika się na kluczykach/pilocie zamykanie, a następnie otwieranie.

• Super 1