Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Stuki w okolicy Kompresora klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzis gdy wjeżdżałem do garażu usłyszałem stukanie, gdy wjechałem do garażu otworzyłem maske i starałem sie sprawdzić z kad jest to stukanie i miałem wrażenie ze dochodzi z okolicy klimy , niestety nie nagrałem tego dźwięku. Przy dodawaniu gazu dźwięk znikał po zejściu na wolne obroty znowu zaczynało stukać ale nie od razu dopiero sekunde albo dwie po zejściu na wolne obroty. Zgasiłem silnik, odpaliłem ponownie i znowu na wolnych obrotach zaczęło stukać pierwsze co mi przyszło do głowy to ze moze kompresor klimy stuka, włączyłem klime i dźwięk zniknął, wyłączyłem poczekałem chwile i nic cisza silnik chodzi normalnie . Mial ktos moze podobny problem ? To pierwsza taka sytuacja wczesniej nic takiego nie bylo. 

Bylo E36 320i Coupe

Polish_20240920_133428657_Easy-Resize.com.jpg

Jest E92 330i

IMG_20220327_143500.jpg

Opublikowano

Ciśnienie może być za duże przez zapchany parownik klimatyzacji , bądź tłoczki w kompresorze przytarte ,często tak jest jak się co roku nie wymienia czynnika z olejem tylko się dobija czynnik. 

Opublikowano

No właśnie od czasu kupna nie przyszło mi do głowy wymiana osuszacza, bo klima dziala bez zarzutu i ja nie ruszałem nic.

Bylo E36 320i Coupe

Polish_20240920_133428657_Easy-Resize.com.jpg

Jest E92 330i

IMG_20220327_143500.jpg

Opublikowano

Najczęściej klima ulega uszkodzeniu poprzez niedrożny osuszacz bądź brak wymiany oleju a tylko "dobijanie czynnika" 

Jak u siebie olej z czynnikiem cały spuszczałem to był brunatny ,po miesiącu drugi raz wymiana oleju z czynnikiem i już przy drugiej były prawie idealny. 

Lepiej wydać dwie stówy na spuszczenie całego czynnika z olejem i wymianę na świeży czynnik z nowym olejem niż potem zmieniać kompresor na nowy za 1500 a i tak nie wiadomo czy będzie działał bo jak opiłki poszły w układ dalej za osuszacz do chłodnicy i skraplacza to cały układ do wywalenia.