Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Wymiana klocków przód- nie wykonano resetu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, od dwóch miesięcy jestem posiadaczem BMW g20 i napotkałem pierwszy problem nie mogę zresetować wymiany klocków. Wcześniej nie użytkowałem BMW dlatego dla niektórych może to być łatwa sprawa, ja dopiero się wdrażam...

Wymieniłem klocki bez wymiany czujnika bo nie doszło do kontaktu z tarczą i napotkałem problem podczas kasowania przy pomocy ukrytego menu.

Mam sytuację: uruchamiam zapłon, zamknięte drzwi szyby, bez ręcznego, uruchamiam ukryte menu, reset możliwy, pojawia się pytanie czy zresetować, trwa resetowanie ale kończy się komunikatem nie wykonano resetu. 

Proszę o informację jak pozbyć się tego problemu, aktualnie mam już 50km po wymaganym przeglądzie zaświeciła się kontrolka czerwona od klocków, pomarańczowy kluczyk i komunikat na panelu nawigacji.

Czy za każdym razem konieczna jest wymiana czujnika zużycia? Z tego co sprawdzałem to wygląda na proste zamknięcie obwodu. 

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano (edytowane)

Próbowałeś wyjąć czujnik z wtyczki na zapłonie czyli przerwać obwód i ponownie włożyć i zrobić reset ? 

Polecam kupić aplikacje bimmertool do resetowania serwisów i sporo innych do tego bimmercode do kodowania wszelakich dostępnych opcji modułów. 

Edytowane przez pioteror13
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Wypinałem czujnik ale bez zapłonu, czyli nie złapał błędy przerwanego obwodu. Obstawiam jak rozłącza i i zapłon to będę miał już dwa błedy klocków + czujnik zużycia.

Opublikowano (edytowane)

Ten czujnik to powinno się wymieniać przy każdej wymianie klocków, tak niby producent zaleca, tam w tym czujniku jest jakiś drucik który się przeciera jak się klocki kończą, więc jeśli drucik jest jeszcze cały to można zostawić czujnik. O ile dobrze pamiętam to trzeba go rozpiąć żeby komputer widziedzial o wymianie klocków, nie pamiętam czy to musi być na zapłonie czy nie, jak się tego nie zrobi to reset z pozycji manetki nie będzie możliwy i trzeba gdzieś na komputer podjechać, lub samemu go  skasować prze apke lub jakiś program. Nie wiem czy jakbyś teraz nie spróbował tylko tego czujnika odpiąć poczekać chwilę i zobaczyć czy da radę skasować 

Edytowane przez adamus0909
Opublikowano

Dokładnie tak jak kolega pisze to zrób, wypnij czujnik i kasuj błędy i później zrób rest. Ja też nie mogłem już zresetować bo miałem uszkodzony czujnik.W serwisie mi robili i był czujnik uszkodzony tylko, że na tylnych hamulcach.

Opublikowano
2 godziny temu, gagajanusz napisał(a):

Wypinałem czujnik ale bez zapłonu, czyli nie złapał błędy przerwanego obwodu. Obstawiam jak rozłącza i i zapłon to będę miał już dwa błedy klocków + czujnik zużycia.

Zrób tak jak napisałem i sprawdź wtedy.

Tak ogólnie do nowych serii to kup sobie przynajmniej bimmercode cena niewielka a wszystkie serwisy skasujesz i zrobisz adaptacje 

Opublikowano

Kupiłem bimmer tool, podczas próby skasowania dostaje komunikat: nie spełnione wszystkie warunki i reset nie jest możliwy. Wymieniał ktoś sam klocki? jeżeli tak proszę opisać krok po kroku. Ja zamawiam czujnik zużycia i go wymienię, ale efektem podzielę się za kilka dni jak zamontuje.

Opublikowano

Witam, uporałem się z problemem - wymiana czujnika zużycia klocków rozwiązała problem, reset bez problemu. Dziękuje za porady. Przy okazji mierzyłem czujnik omomierzem i nie jest to standardowa zwora jak w innych markach samochodów.

• Super 1