Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Problem po zakupie Bmw E36 318TDS prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem świeżo upieczonym posiadaczem bmw e36 318 tds w sedanie, rok 96.

Problem pojawił się w tym, nie kupiłem auta za wysoką kwotę, jak na e36 to tanio. Zostałem zapewniony że mechanicznie nie ma nic do wymiany, jedynie blacharsko do poprawek. Byłem świadom że pewnie coś się znajdzie do roboty jak to w takim aucie lecz dzisiaj po oględzinach większych jestem dość zestresowany całą sytuacją.

Na wstępie dodam że nie jestem wielkim znawcą, podobało mi się e36 temu postawiłem na ten samochód szukałem dość długo i myślałem że kupiłem coś co można określić "okazją". 

Sam sprzedający był dość fajny temu pomyślałem że może naprawdę tak jest. 

A więc, oprócz sprzęgła które wysoko brało i będzie do wymiany (jednak się ślizga) to są do szczegółowych oględzin hamulce z przodu, może być tam dużo roboty. Oprócz tego: Turbo nie dodaje mocy tak jak powinno, choćby na 4 jakby do 2 tys obrotów jakby nie miało mocy potem już zaczyna się kręcić silnik jakoś. Z wtryskiwaczy (chyba dobrze zapamietalem) cieknie, moze to byc podobno podkladka pod wtryskiem lecz moze sie okazac wymiana calych wtryskow. 

Z plusow to rozrzad sie jakos trzyma w miare, akumulator nowy ale to tam juz szczegoly, nie bylo czasu przyjrzec sie blacharce od spodu a podobno podloga w miare, progi gorzej.

Tak jak mowilem no jak dla mnie, pierwsze bmw nieciekawa sytuacja. Zaznacze ze byl ze mna znajomy lecz zna sie troche wiecej jak ja ale tylko troche jak widac..

Bardzo bede wdzieczny za pomoc, co zrobic z tym autkiem, czy probowac to naprawiac i zobaczyc jak to wyjdzie bo moze sie okazac niezbyt zle albo bardzo zle. 

Bardzo prosze o pomoc pozdrawiam

Opublikowano

Jak to w dieslu ,wyjdzie drogo 😁, wtryski pewnie są padaka ,sprzęgło tak jak mówisz ,tarcze,zawieszenie pewnie też ,turbo napewno już idzie ostatkiem sił także czeka ciebie kilkanaście tysięcy jak nie naprawiasz wszystkiego samemu.

Pchanie się w stare diesle nie wróży nigdy nic dobrego ,właściciel po prostu jeździł tym do końca nic przy nim nie robiąc aby nie pakować kasy ,w PL diesel ma jeździć do końca ,jak już jest wszystko do wymiany to lepiej za niższą kwotę pchnąć go dalej i pozbyć się problemu i to są właśnie okazje ale dla sprzedającego 😃