Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

N53 wyłączanie wtrysku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Ostatnio mam problem z wypadaniem zapłonu na zimnym. Po odpaleniu rano auto chodzi równo ale po minucie zaczyna telepać autem i zapala się czek przejadę tak kilometr zgasze i odpale czek znika i samochód pracuje równo. Cały czas jest błąd wyłączania wtryskiwacza na 2 cylindrze. Wtryski, cewki i świece zamieniane miejscami 3 razy ale dalej to samo kompresja na tym cylindrze 13 bar. Jedynie co mi do głowy przychodzi to jakiś problem z wiązką. Ktoś może podpowiedzieć o co to może chodzić?

Opublikowano

Sprawdź dobrze wiązkę przy kostce od wtrysku ,sprawdzałeś korektę wtryskiwacza jaką pokazuje ,może wtrysk całkiem leje i dlatego wypada zapłon bo nie jest w stanie przepalić tyle paliwa na jałowych. 

Jak dla mnie to lejący wtrysk ,często się z tym spotkałem że na nowych świecach i cewkach wypadał zapłon bo wtrysk tak mocno lał.

Opublikowano
35 minut temu, pioteror13 napisał(a):

Sprawdź dobrze wiązkę przy kostce od wtrysku ,sprawdzałeś korektę wtryskiwacza jaką pokazuje ,może wtrysk całkiem leje i dlatego wypada zapłon bo nie jest w stanie przepalić tyle paliwa na jałowych. 

Jak dla mnie to lejący wtrysk ,często się z tym spotkałem że na nowych świecach i cewkach wypadał zapłon bo wtrysk tak mocno lał.

Też myślałem że wtrysk ale na 3 różnych wtryskach na tym cylindrze dalej jest błąd 

Opublikowano (edytowane)

Ok ,to że kompresję sprawdzałeś i jest ok to dobra ale ciekawe jak zawory bo kompresja może wyjść ok przy lekko podgiętych albo wypalonych zaworach co często się zdarza jak się jeździ z lejącym wtryskiem,jak świece wyglądają z innych cylindrów ,są ok ? A ta jest czarna ? 

Edytowane przez pioteror13
Opublikowano
4 godziny temu, pioteror13 napisał(a):

Ok ,to że kompresję sprawdzałeś i jest ok to dobra ale ciekawe jak zawory bo kompresja może wyjść ok przy lekko podgiętych albo wypalonych zaworach co często się zdarza jak się jeździ z lejącym wtryskiem,jak świece wyglądają z innych cylindrów ,są ok ? A ta jest czarna ? 

Tak świeca na 2 czarna. Wydaje mi się też że jakby wtryski lały to by odrazu po odpaleniu kulała zanim by wyrzuciła nadmiar benzyny ale no równiutko chodzi po odpaleniu dopiero po około minucie odłącza wtrysk i chodzi na 5 garów 

Opublikowano
2 minuty temu, Bartas2002 napisał(a):

Tak świeca na 2 czarna. Wydaje mi się też że jakby wtryski lały to by odrazu po odpaleniu kulała zanim by wyrzuciła nadmiar benzyny ale no równiutko chodzi po odpaleniu dopiero po około minucie odłącza wtrysk i chodzi na 5 garów 

Jak zrobiłem trasę 250km i na następny dzień wykręciłem świece to nie była bardzo czarna 

Opublikowano

No to wtrysk ,tu nie ma co kombinować ,jak byś miał zawory wypalone to by cały czas wypadało i świeca czarna ,a jak tylko na jałowych to lejący wtrysk ,wymień 

Na bezpośrednim wtrysku benzyny wystarczy troszkę lejący i na dłużej pracy na biegu jałowym będzie wypadał zapłon.

Opublikowano
W dniu 15.11.2024 o 15:38, pioteror13 napisał(a):

No to wtrysk ,tu nie ma co kombinować ,jak byś miał zawory wypalone to by cały czas wypadało i świeca czarna ,a jak tylko na jałowych to lejący wtrysk ,wymień 

Na bezpośrednim wtrysku benzyny wystarczy troszkę lejący i na dłużej pracy na biegu jałowym będzie wypadał zapłon.

A przez to że nie wymieniałem tych wysprzeglikow po wyciąganiu wtrysków może być jakiś problem?

Opublikowano

Wysprzęglik jak nie miał złamanej którejś z trzech nóżek to może zawsze zostać stary ,pod niego wchodzi taki szeroki uszczelniacz ,on zawsze powinien być nowy. 

Jak byś miał coś źle złożone to od razu po odpaleniu miał byś problem.

Opublikowano
W dniu 15.11.2024 o 14:28, Bartas2002 napisał(a):

swieca czarna jak na zdjęciu po lewej stronie?

IMG_7179.JPG

BMW 520iA E34 M50B20TU 1994  5HP-18
BMW 318I    E91  N43B20A   2007  GS6-17BG

Opublikowano
17 minut temu, Ingenieur napisał(a):

swieca czarna jak na zdjęciu po lewej stronie?

IMG_7179.JPG

Czarna tak samo tylko gwinty nie okopcone 

Świece zmieniałem ostatnio mają z 1k km zrobione 

Opublikowano

Zmień wtrysk i będzie ok , wtryski w serii N nie należą do pancernych 🙃

• Lubię to! 1