Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

530i i bardzo nietypowy dźwięk (video)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mój pierwszy post na forum, a w związku z tym chciałbym się przywitać 👋

Piec to M54B30 w parze z automatem ZF-a. Ogólnie samochód służył mi długo do ogólnoprzyjętej chłosty jako że wpadł w cenie złomu, jednak ze względu na to jak dzielnie znosi ciężkie warunki zacząłem nad nim dawno prace związane z przywróceniem do ładu. Zrobiony serwis, świece, odma, dolot, nowa pokrywa, rolki etc. Chodzi gładko jak sumeryjski adamaszek.

Problem z jakim się borykam to bardzo nietypowe grzechotanie spod samochodu, dół silnika. Na moje mało profesjonalne ucho nie jest to rozrząd, ani panewka, a coś bardziej z tyłu.

https://www.youtube.com/shorts/rmPYYyGrLKc dźwięk jest KROPKA W KROPKĘ identyczny i tylko to byłem w stanie odszukać. Terkocze niezależnie od temperatury silnika i w bardzo różnych odstępach czasowych od kilku do kilkunastu sekund. Najbardziej słyszalne na obrotach jałowych.

Wpisywałem różne frazy i po polsku i po angielsku na forach i YT i rozwiązania, ani tego problemu nie widziałem. Może któryś z Was bardziej w temacie BMW słyszał takie coś i jest w stanie mnie nakierować gdzie zacząć poszukiwania?

Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, ale powiedz mi proszę czy ten dźwięk był podobny? Odtwarzałeś to co wrzuciłem?

Rano pobawię się bo w zasadzie nie stałem obok samochodu z włączoną klimą i wskoczę pod auto.

Opublikowano

Miałem identyczne trekotanie w e46 ale tylko wtedy kiedy włączyłem klime, nie przeszkadzało mi to i tak jeździłem całe 2 lata w lato 😉 nic z tym  nie zrobiłem a auto na zimę poszło w długą. Klima chodziła bardzo dobrze, podejrzewam że coś z kompresorem mogło być bo innego wyjaśnienia na tamten moment nie miałem, ale jak chodziło i nic się nie działo to tego nie ruszałem 😆