Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Rejestracja akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam E90 320i 150KM, potrzebuje zarejestrować nowy akumulator, czy oprócz BimmerCode da się zmienić pojemność akumulatora? np. bimmer-tool lub BimmerLink?

Opublikowano (edytowane)

Witam

jeżeli założyłeś akumulator podobny +-5% wystarczy kliknąć wymianę najlepiej w ista, a jeżeli jest inny np. z AGM na zwykły to zalecam zmienić to w kodach FA programem NCS.
W BimmerCode też można zmienić pojemność 

Edytowane przez DGt
dodane zdanie
  • Administrator
Opublikowano

Zmiana pojemności akumulatora, a rejestracja wymiany to dwie różne sprawy. W Bimmercode zmienisz pojemność akumulatora, natomiast nie zarejestrujesz wymiany akumulatora. Do tego potrzebujesz BimmerTool lub ISTA.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
10 godzin temu, adamzb napisał(a):

Witam.

Posiadam E90 320i 150KM, potrzebuje zarejestrować nowy akumulator, czy oprócz BimmerCode da się zmienić pojemność akumulatora? np. bimmer-tool lub BimmerLink?

Najważniejsze pytanie czy masz klemę inteligentnego ładowania? (To pudełko na klemie minusowej z kostką i cieniutki kabelkiem sygnałowym) Jeśli nie masz to nie musisz nic kodować.

• Administrator
Opublikowano

@pioteror13 tak E90 ma klemę IBS

www.grafidea.pl

Opublikowano
6 godzin temu, DracoBlue napisał(a):

@pioteror13 tak E90 ma klemę IBS

Zadałem jemu to pytanie bo można ją szybko usunąć i wykodować system inteligentnego ładowania 🙃

• Administrator
Opublikowano

@pioteror13 moim zdaniem klema IBS daje radę jeśli akumulator jest AGM, jeśli jest zwykły to jest problem z doładowywaniem, mam tak u siebie. Aku zwykłe i tylko 40 procent naładowania akumulatora, a alternator daje 14.8V. A klemę mam nową OE IBS 2020 czyli tą najnowszą.

www.grafidea.pl

Opublikowano
18 godzin temu, DracoBlue napisał(a):

@pioteror13 moim zdaniem klema IBS daje radę jeśli akumulator jest AGM, jeśli jest zwykły to jest problem z doładowywaniem, mam tak u siebie. Aku zwykłe i tylko 40 procent naładowania akumulatora, a alternator daje 14.8V. A klemę mam nową OE IBS 2020 czyli tą najnowszą.

Tak ,to prawda ,akumulator agm działa na wyższym napięciu niż kwasowo-ołowiowy,kwasowy wogóle nie powinien być montowany ,czesto w serii 5 i wzwyż dzieją się problemy z elektroniką poprzez zamontowanie akumulatora kwasowego ponieważ jest podatny na spadki napięcia a tego nie lubi nowoczesna elektronika tym bardziej kiedy mamy bardzo dobrze doposażone auto. 

Dla ciekawych jak ktoś chce oszczędzić to może wstawić akumulator EFB/ACM taki tańszy odpowiednik porównywany z AGM.

• Lubię to! 1