Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

BMW E60 M54

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! cztery lata temu posiadałem e60 z m54 192km pod maską. Chciałbym powrócić do tej marki i najlepiej w przedliftowych silnikach benzynowych i moje pytanie brzmi do osób które tutaj posiadają e60.

Który silnik będzie tańszy w naprawach ten 192km czy raczej 231km. Mówimy o samochodzie oczywiście w automacie.

Opublikowano

m54b30 lepiej bierz ,koszta są te same. 

Akurat kupując starą serię 5 to silnik będzie najmnieszym obciążeniem portfela.W Polsce znaleźć serię 5 lub 7 w dobrym stanie bez drutowania bardzo ciężko znaleźć bo utrzymanie drogie a samochody mają już swoje lata więc nikt nie będzie pakował kasy do 20 letniego auta. 

• Administrator
Opublikowano

Zdecydowanie M54 jest lepszą opcją niż N...

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
1 godzinę temu, DracoBlue napisał(a):

Zdecydowanie M54 jest lepszą opcją niż N...

Ale my przecież cały czas mówimy o M tylko pytanie jaka różnica w utrzymaniu 192 a 231

3 godziny temu, pioteror13 napisał(a):

m54b30 lepiej bierz ,koszta są te same. 

Akurat kupując starą serię 5 to silnik będzie najmnieszym obciążeniem portfela.W Polsce znaleźć serię 5 lub 7 w dobrym stanie bez drutowania bardzo ciężko znaleźć bo utrzymanie drogie a samochody mają już swoje lata więc nikt nie będzie pakował kasy do 20 letniego auta. 

Mam tego świadomość dlatego wszystko oprócz rozrządu mogę sam wymienić itp i tylko przeraża mnie wymiana oleju w skrzni automatycznej 

Opublikowano

Ogólnie zobacz sobie na cenę zawieszenia serii 5 serii 7 w porównaniu do serii 3 ,koszta są sporo większe ,rozbudowana elektronika często drutowana w stodole ,połowa opcji wykodowana żeby nie było błędów bo połowa rzeczy nie działa poprawnie ,dlatego jak dla mnie seria 5 w górę z dużym przebiegiem i poczciwym wiekiem nie bardzo jest racjonalną decyzją.

Wymiana oleju w skrzyni to jedyne czego potrzebujesz to kupić strzykawę litrową i wężyk i napełniasz ,bardzo prosta robota nie wiedzę tu nic trudnego.

Opublikowano
2 godziny temu, pioteror13 napisał(a):

Ogólnie zobacz sobie na cenę zawieszenia serii 5 serii 7 w porównaniu do serii 3 ,koszta są sporo większe ,rozbudowana elektronika często drutowana w stodole ,połowa opcji wykodowana żeby nie było błędów bo połowa rzeczy nie działa poprawnie ,dlatego jak dla mnie seria 5 w górę z dużym przebiegiem i poczciwym wiekiem nie bardzo jest racjonalną decyzją.

Wymiana oleju w skrzyni to jedyne czego potrzebujesz to kupić strzykawę litrową i wężyk i napełniasz ,bardzo prosta robota nie wiedzę tu nic trudnego.

No ja już E60 miałem z 192km pod maską i E46 w 150Km ale mimo wszystko e60 bardziej mi pasuje. Miałem Audi które ciągle się psuło a bmw jakoś nigdy. A z drugiej strony nie chce kupować nic nowszego a Mercedes np nie jest za dobrym wyborem

Opublikowano (edytowane)

Wymiana oleju w 6hp nie jest trudna, natomiast tak jak przedmówcy wspominali o 1l strzykawce, tak dodałbym jeszcze kanał bo zdecydowanie lepiej się wymienia na kanale oraz kogoś kto by odpalił silnik i sprawdzał na apce lub kompie temperaturę oleju w skrzyni. Zgodnie z procedurą ZF ma być w 6hp temperatura ma być 30-35oC w celu kontroli stanu i 40-50oC w celu uzupełnienia, ważne by na pracującym silniku. 

E60 jest pewnym fenomenem jak dla mnie, bo w prasie branżowej trudno o bardziej znienawidzony pod kątem awaryjności i zaawansowania samochód. Sam byłem przez to sceptyczny do zakupu, ale mija już 7 rok, auto regularnie serwisowane, przebieg 400.000, usterki bardzo rzadko i rozwiązywane w początkowym stadium, nie drutowane, części albo oryginały albo najlepiej od firmy które robiły na pierwszy montaż. Silnik M57, 525d LCI, zawieszenie w 80% fabryczne, fabryczne turbo, wtryski, rozrząd, wymiana oleju max 12.000km, typowo 10.000km.

Edytowane przez tulik
  • Lubię to! 1
  • Administrator
Opublikowano

Jestem posiadaczem BMW E60 od 6 lat, zero awarii mechanicznych jak i z elektroniką. Auto osobiście sprowadziłem z Niemiec od pierwszego właściciela, który od nowości do końca serwisował w ASO, także jak auto jest zadbane i odpowiednio serwisowane nie będzie sprawiać problemów. Najgorzej jest tak jak pisał @pioteror13 jak będzie naprawiane przez Januszy i elektronika drutowana w stodole, grzebanie w kodowaniach itd.. Wtedy takie auto może przysporzyć problemów. W autach z zaawansowaną elektroniką ważny jest również dobry akumulator, bez tego może też być choinka na desce. Także jak znajdziesz zadbaną E60 z M54 to nie ma się czego bać. Jeśli chodzi o koszty zawieszenia to fakt, E90 ma tańsze zawieszenie niż E60.

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
3 godziny temu, DracoBlue napisał(a):

Jestem posiadaczem BMW E60 od 6 lat, zero awarii mechanicznych jak i z elektroniką. Auto osobiście sprowadziłem z Niemiec od pierwszego właściciela, który od nowości do końca serwisował w ASO, także jak auto jest zadbane i odpowiednio serwisowane nie będzie sprawiać problemów. Najgorzej jest tak jak pisał @pioteror13 jak będzie naprawiane przez Januszy i elektronika drutowana w stodole, grzebanie w kodowaniach itd.. Wtedy takie auto może przysporzyć problemów. W autach z zaawansowaną elektroniką ważny jest również dobry akumulator, bez tego może też być choinka na desce. Także jak znajdziesz zadbaną E60 z M54 to nie ma się czego bać. Jeśli chodzi o koszty zawieszenia to fakt, E90 ma tańsze zawieszenie niż E60.

Ale e90 to padlina w sumie tak patrząc z mojej perspektywy ale do e60 jak patrzę to wahacze w okolicy 3k kosztują? Dobrze widzę? 

Opublikowano

Wszystko do serii 5 i w górę będzie droższe ,jak chcesz potem sprzedać auto z małą utratą wartości to kup serie 3 lub 4 w coupe i mocną benzyną ,zawsze znajdziesz nabywcę na takie auto i cena nie spada tak jak w przypadku sedanów czy combi a i przebiegi w coupe z reguły są mniejsze bo jest to raczej auto jako drugie wykorzystane tak jak to u mnie na przykład jest ,robię max 5 tysięcy kilometrów rocznie a teraz w zimę stoi w garażu do wiosny.