Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Wgranie nowego softu do 6hp19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie, ktoś już z was wgrywał nowy soft do skrzyni automatycznej? Chciałbym wykonać u siebie taki zabieg, skrzynia ma 328k nalatane jest po drugiej zmianie oleju, ale jak się lekko rozgrzeje coś  szarpnie  z 3 na 2, z 2 na 3 przeciąga znowu lekko. Czytałem że sprawa nowego softu może załatwić problem. Odrazu mówię ze nie kasowałem adaptacji, bo jedni mieli po tym problemy a drudzy nie,wiec,  nie będę ryzykował tymbardziej że przebieg skrzyni jest dość duży. Z tego co widzę w inpa czy ista to już ktoś w wcześniej wgrywał nowszy soft skrzyni przy 127k km. I teraz moje pytanie czy mogę wgrać jeszcze nowszy czy już nie dam rady nic zrobić, no i jak to wykonać, pozdrawiam 

Edytowane przez adamus0909

Opublikowano

Ja w 6hp28 miałem tak i po wymianie oleju i adaptacji za 3 razem był już spokój. Od razu adaptacja nic nie pomogła, dopiero za 3 razem chodziła już bardzo fajnie. 305k nalotu bez zmiany softa

• Lubię to! 1
Opublikowano

Zmiana softu to często chwilowe tuszowanie problemu skrzyni ,jak masz powyżej 300 tysięcy a zawory biegów i grzybki nie były wymieniane oraz płyta separacyjna stara ,stare wydarte tarczki cierne to skłaniał bym się do rozebrania skrzyni i sprawdzenia. 

Jak się sprzedawało auto to stary trik właśnie polegał na wgranie softu i adaptacje skrzyni żeby podziałała jeszcze trochę skrzynia ale to tylko pudrowanie bo szarpanie oznacza zawsze uszkodzone zawory ,grzybki ,tarczki cierne ,kosz sprzęgłowy i inne podzespoły które rzadziej ulegają awarii. 

To szarpanie to masz mocne ? Przy każdych obrotach czy tylko zmiana przy wyższych ? 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Szarpnie tylko i wyłącznie przy schodzeniu biegów z 3 na 2 jak gdzieś dojeżdżam do świateł itp. Nie jest to jakiś mocno uciążliwe ale jednak jest, chciałbym to wyeliminować, będę myślał co dalej, narazie to poszukałem pliki do SP daten i będę się bawił żeby wgrać softa, jak pomoże choć na chwilę to będzie dobrze. Jeśli nic nie pomoże to nawet nie będę się bawił w remont czy coś tylko druga skrzynia wjedzie.

Opublikowano

Jak tylko szarpie to po taniości można wymienić zawory mechatroniki z aliexpress za niecałe 380zł i grzybki do wymiany ,samemu szybko można ogarnąć sprawę z kanału ,nie wyjmując skrzyni 

Nie jest to duża kwota ,a przynajmniej ma się pewność że będzie działać bo kupno drugiej dobrej to graniczy z cudem ,już za dużo lat mają te skrzynie. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Icom + stabilizator napiecia i mozna zrobic upgrade softu.

jezeli nie masz wlasciwego sprzetu, wpadaj do Tilburga to ci ogarne. 

• Lubię to! 1

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://ecufilesperformance.nl

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za propozycję, napewno będę pamiętał 🙂 Jak narazie to mam na czym to zrobić wiec spróbuję to jakoś ogarnąć. Na stronie bimmerlabs po zalogowaniu się i wpisaniu vin są dostępne softy typowo do twojego silnika czy skrzyni, do mojej są dwa z czego ten pierwszy soft to był juz wgrany w skrzyni. Jest tam instrukcja co i jak trzeba zrobić krok po kroku więc myślę że będzie git. Ściągnąłem już też sp daten więc można robić upgrade na innych silnikach i modelach. Icom nie mam bo widziałem ze niby od serii F dopiero  można je podłączyć z tego co czytałem na stronie dla serii E jest jest jakiś normalny obd K+DCAN dedykowany dla inpa z tym przełącznikiem na 7 i 8 pin. Zresztą nie wiem czemu tak jest ale ja mam stary kabel od vaga jeszcze i normalnie inpa mi na tym śmiga ista też i już kasowałem licznik świateł w FRM i robiłem adaptację itp i jeszcze nie miałem z tym problemu. Ale do upgrade ecu zamówiłem ten dedykowany żeby nie było jaj he 🙂

Edytowane przez adamus0909