Skocz do zawartości

• Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Wymiana przekladni kierowniczej( maglownicy) e9x

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Opublikowano

Odświeżam temat , dziś przeszedłem walke z wymianą przekładni kierowniczej zajęło mi to 6h . Najtrudniej bylo wyjąć krzyżak z trzpienia maglownicy bo siedział na amen, ale pomocny okazał się młotek i przecinak. A wiec, 

Po pierwsze demontaż puszki z filtrem i całym wężem aż do przepustnicy, jak juz to zrobimy to dobrze jest wylać zawartość zbiorniczka wyrównawczego do wspomagania później szybciej sie opróżnia węże i mniej wyleci, następnie próbowałem tak jak na filmiku wyżej odbić troche mocowanie krzyżaka od maglownicy, ale na aucie jest to zbyt uciążliwe wiec ja zdecydowałem odpiąć cały krzyżak, z góry on po odkręceniu śruby wychodzi elegancko następnie podnosiły auto odkręcamy nakrętki na końcówkach drążków kluczem 21 , odkręcamy gumowy wąż od maglownicy 2 śrubki na klucz 10 i nastepnie odkrecamy węże ciśnieniowe od maglownicy dolny na klucz 22 gorny na klucz 19 , teraz odkręcamy 2 sruby trzymające maglownicę do wózka i wyjmujemy cala maglownice wraz z krzyżakiem teraz czas walki z demontażem tego dziadostwa z trzpienia ja pryskalem odrdzewiaczem i rozszerzyłem troche szczelinę która zaciska sie na tym trzpienia i potem przecinak i jechana mi na tym chwilę zaszło ale dało rade . Teraz składamy w odwrotnej kolejności z tym ze ja założyłem najpierw krzyżak na górne mocowanie i przekręciłem z siłą 24Nm, teraz wkładamy maglownice i jednocześnie celujemy krzyzakiem na ten wieloklin i ten plastik prowadzący który wchodzi w krzyżak, tą dolną śrubę też dokręcamy z siłą 24Nm(ja dokręcamy ja na koniec od komory silnika lepszy dostęp ) teraz przykręcamy maglownicę do wózka na 2 śruby z siłą 56Nm +90'. Teraz przykręcamy śruby od złączek ciśnieniowych dolan z siłą 35Nm i górna 30Nm należy wedle zaleceń producenta wymienic podkladki tam będące na nowe po 2 na śrubę. Przykręcamy końcówki drążków do zwrotnica z siłą 175Nm . Ja kupowałem wszystkie śruby i nakrętki nowe bo nie jest to wielki koszt a jednak co nowe to nowe a to jest nasze bezpieczeństwo wiec nie warto oszczędzać paręnaście zł ,a druga sprawa to jesli coś urwiemy to nie trzeba kombinować. Skladamy wszystkie plastiki zalewamy nowym olejem przekładniowy ja kupowałem ch11 s. Po zalaniu płynu na sucho pokręcić pare razy kierownica bez odpalania, teraz odpalamy auto i kręcimy w obie strony , na początku będzie wyć pompa i sie pienić ale po chwili przestanie, tylko należy pilnować stan w zbiorniczku zeby się znowu nie zapowietrzony. Zbierznosc ustawiałem na sznurek. Na YT jest jeden filmik jak to zrobić. Oczywiście nie zastąpi to profesjonalnego ustawienia zbierznosci ale zeby dojechać do najbliższej stacji obsługi wystarczy( jak ustawiłem u siebie na prostej kierownicy to nawet nie ściągało jak jechałem i kierownica była w miarę prosto w czasie jazdy. Niestety nie mam żadnych zdjęć bo nie miałem czasu żeby robić fotki bo byłem na wynajętym podnośniku i musiałem sie sprężać z robotą zeby w razie co zdążyć przed zamknięciem 😅 być moze komuś sie przyda ten poradnik, ja robiłem to pierwszy raz i na pewno dlatego tak długo mi to zajęło. No i przy okazji ze mialem wszystko na wierzchu to umyłem wszystko od spodu w miarę możliwości przy okazji a i efekt estetyczny bedzie . Pozrawiam

Bylo E36 320i Coupe

Polish_20240920_133428657_Easy-Resize.com.jpg

Jest E92 330i

IMG_20220327_143500.jpg