Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Adaptacja klap wirowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Od niedawna jestem posiadaczem E60 520D LCI 2008 r. (pierwsze BMW i pierwszy kontakt z ISTA+). W związku ze sporym przebiegiem (560 tys. km) było kilka rzeczy do zrobienia, w tym kolektor dolotowy, w którym po pierwszej próbie adaptacji (na starym kolektorze) wszystko się rozpadło. Nabyłem używany kolektor w dobrym stanie, został gruntownie oczyszczony ciśnieniowo. Pracuje wzorowo, bez zacięć. Niestety przy próbie adaptacji na różnych nastawnikach, w tym na nowym nastawniku i nowym kolektorze, zgłaszał błąd 4E1E (nabyłem dodatkowo nowe podzespoły, aby wykluczyć z nimi związany problem).

• Wszystkie obwody zostały sprawdzone.
  • Wykonany został test reakcji czujnika położenia na sygnał sterujący, płynnie i szybko wartości zmieniają się od 5 do 95%.
  • Po ponownym zaadoptowaniu przepływomierza, a następnie nastawnika, nie zgłasza się błąd 4E1E, jednak nie widzę, aby nastawnik na niskich obrotach przymykał klapy.
  • Nastawnik po wykonaniu procedury adaptacji, po pierwszym odpaleniu, a następnie zgaszeniu, wykonuje 2 razy ruch pomiędzy skrajnymi pozycjami.
  • DDE nie zgłasza żadnych błędów, jest jeszcze kilka błędów od innych podzespołów poza DDE.

I teraz pytania:

1. Czy jest możliwość podejrzenia wartości zadanej/odczytanej dla nastawnika w czasie normalnej pracy?
  2. Jakie dodatkowe warunki muszą być spełnione, aby klapy można było zaadoptować?
  3. Jakie warunki pracy silnika muszą być spełnione, aby klapy mogły pracować już po adaptacji?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.