Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

ncs błąd coapi-2060 przy kodowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przy kodowaniu całego auta lecą wszystkie moduły ok i zatrzymuje się na dsc, pokazuje taki błąd :

IMG_20250108_125613.jpg

Opublikowano (edytowane)

Najwidoczniej jest jakiś problem z modułem DSC. Zmieniałeś go wcześniej? Możesz do niego wejść za pomocą inpa lub ista? 

Rozwiązanie problemu na anglojęzycznym forum:

„Problemem był smażony moduł SZL, ponieważ w e8x-9x jest on kodowany podczas kodowania DSC, spowodowało to niepowodzenie w kodowaniu. Nie możesz zobaczyć SZL jako pojedynczego modułu z ISTA, więc nie pokazało go jako wadliwego modułu. Wymieniłem SZL i zakodowałem DSC bez problemu. Wszystko działa dobrze, ale kiedy zmieniasz CAS i FRM razem, musisz umieścić listę FA z cd lub usb, właśnie zredagowałem całą listę i przekodowałem cały samochód. Mam nadzieję, że to pomoże komuś z podobnym problemem. Dzięki za każdy komentarz, na pewno bardzo mi pomógł”

Edytowane przez adamus0909
Opublikowano (edytowane)

tak, inpa wejdę w niego, tak samo zwykłe kodowanie zapamiętuje, tylko przy całym aucie problem, nie wiem czy wtedy nie wpisuje też fa

dsc inne po swapie auto, na obecnym widzi prędkość przednich kół i da sie zrobić kalibrację, również w winkfp mam z nim błąd próbując wpisać mu vin

IMG_20250108_133036.jpg

podmieniłem 3 różne dsc, w samochodzie jest inny dde, cas, licznik i dołożone radio z nawi 

Edytowane przez piotere
Opublikowano

To powinno Tobie rozwiazac problem. '

Powstała ciekawa sytuacja.
Jak pisałem wyżej fabryczne kryterium czasowe 0206 nie chciało być zarejestrowane w FA. Myślałem, że utrudniają to opcje, które wtedy nie mogły istnieć, więc usunąłem 3AG (aparat), 6VA (cic), USB, bluetooth itp. Ale to nie pomogło. Empirycznie znaleziono odpowiednie kryterium 0307, po czym blok 2jbbf został po prostu zdefiniowany jako jbbf. Następnie wszystko zostało odczytane i zakodowane.

Ale dziwne jest to, że wcześniej aktualizowałem oprogramowanie tego urządzenia poprzez winkfp, a to oprogramowanie zostało zainstalowane samodzielnie poprzez aktualizację zusb. Ale w ogóle nie odpowiada mojemu blokowi, sądząc po numerze w katalogu.

Krótko mówiąc, INPA widzi w UIF, że blok został zaktualizowany i mój VIN jest zarejestrowany i definiuje go jako JBBF70, ale w zakładce IDENT blok jest widoczny pod starym numerem, z nazwą JBBF87 i odpowiednio firmware na jest stary i indeks kodowania również nie jest taki sam jak w nowym bloku.'