Skocz do zawartości
  • Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Panowie i Panie 

Przychodzę z takim problemem ponieważ nadmuch nie dmucha w wybrane przezemnie miejsca np daje nadmuch na środek + nogi daje dmuchawę na maksa a z kratek prawie nic nie leci , czuć że ciepło jest ale nie wydmuchuje go , dmuchawa też słychać że chodzi . Jak dam na guzik „MAX” to wtedy zaczyna już lecieć co to może być? Kilka osób na grupie na fb napisało mi ,że to może być wina akumulatora , auto jest z USA , akumulator niby po kodzie sprawdzałem jest 09.23r , ale no nie wiem może go szlak trafił . Sprawdzałem ISTA był kodowany przy 179tyś km obecnie auto ma 188k km . Co sądzicie ? Bedziemy podejmować próbę naładowania go i przypisania jeszcze raz 

xaz.jpg

Opublikowano

Robiłem F11 ,sprawdź sobie rezystor dmuchawy nawiewu.

Jak się zepsuje to często chodzi tylko na maxa. 

Opublikowano

Wydaje mi się że będzie jak kolega wyżej wspomnial, i przynajmniej u mnie za każdym razem gdy był problem zaczynałem od rezystora 

Opublikowano

Ale dmuchawa chodzi na każdym biegu odpowiednio , bo słychać ,że zwalnia przyspiesza względem ustawianej mocy. Chodzi o to ,że strumień powietrza nie jest kierowany tam gdzie mu wskazuje wiec problem z dmuchawa odpada , na kompie też brak błędów

Opublikowano
Godzinę temu, McDywan napisał(a):

Ale dmuchawa chodzi na każdym biegu odpowiednio , bo słychać ,że zwalnia przyspiesza względem ustawianej mocy. Chodzi o to ,że strumień powietrza nie jest kierowany tam gdzie mu wskazuje wiec problem z dmuchawa odpada , na kompie też brak błędów

A ok.

Panel nawiewu pewnie do wymiany. 

Jeden na forum tutaj jak pamiętam miał taki problem.

Opublikowano

Ogarnięte , doładowałem akumulator i zaczęło banglać . Moduły są wrażliwe na napiecie w akumulatorze już kiedyś o tym slyszałem . Zobacze czy akumulator sie uda wskrzesić podładuje go kilka razy jak nie to bede musiał wymienic akumulator . Temat zostawie dla przyszłych pokoleń hah Pozdro ! 

Opublikowano
50 minut temu, McDywan napisał(a):

Ogarnięte , doładowałem akumulator i zaczęło banglać . Moduły są wrażliwe na napiecie w akumulatorze już kiedyś o tym slyszałem . Zobacze czy akumulator sie uda wskrzesić podładuje go kilka razy jak nie to bede musiał wymienic akumulator . Temat zostawie dla przyszłych pokoleń hah Pozdro ! 

To ty sprawdź sobie ładowanie na alternatorze jakie wychodzi,dziwna sprawa u Ciebie z tymi spadkami  nie spotkałem się z tym w akumulatorach AGM ,chyba że masz zwykłego kwasowego który nie powinien być wkładany do żadnego BMW od 2006 roku kiedy to zaczęła występować klema IBS. 

Opublikowano (edytowane)

Ładowanie na kompie jest 14,8V i akumlator jest dobry AGM 🙂 Aku może być do wymiany bo auto z USA  jak wczesniej pisałem bbede testowal czy bedzie trzymac i czy problem bd wracał 

Edytowane przez McDywan
Opublikowano
39 minut temu, McDywan napisał(a):

Ładowanie na kompie jest 14,8V i akumlator jest dobry AGM 🙂 Aku może być do wymiany bo auto z USA  jak wczesniej pisałem bbede testowal czy bedzie trzymac i czy problem bd wracał 

Ok ,jak coś mogę podpowiedzieć to agm ładuj tylko ładowarką mikroprocesorową ,najlepiej ładownie max 10A. Agm im wolniej się ładuje tym lepiej. 

Kiedyś jeden agm uszkodziłem sobie zwykłym prostownikiem.

I najlepiej ładowanie sprawdź sobie miernikiem przy samym alternatorze bo miałem parę razy przypadek że na kompie 14,5v a na alternatorze 14,0v i przez to dłużej szukałem przyczyny.