Skocz do zawartości

• Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Oznaczenia na akumulatorze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jest ktoś w stanie określić wiek akumulatora. Trochę słabo kręci, jest oryginalny, ale nie sądzę aby miał 14 lat. Oprócz tego co na zdjęciu to jest jeszcze oznaczenie wytopione w obudowie ZC15P. Czy po wymianie jak nie zakoduje nowego to coś się stanie jak zrobię z 300 km ? Z góry dziękuję

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-19 o 15.08.33_5c552ebb.jpg

• Administrator
Opublikowano

Cześć, nie masz gdzieś wytłoczonych liter? na górze akumulatora?

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano

Zobacz na klemach w akumulatorze powinna być wybita data

Opublikowano (edytowane)

Dzięki na to nie zwróciłem uwagi. Jutro lookne. A co z jazdą na nie zakodowanym aku ?

Edytowane przez kokolino1
Opublikowano
5 godzin temu, kokolino1 napisał(a):

Witajcie, jest ktoś w stanie określić wiek akumulatora. Trochę słabo kręci, jest oryginalny, ale nie sądzę aby miał 14 lat. Oprócz tego co na zdjęciu to jest jeszcze oznaczenie wytopione w obudowie ZC15P. Czy po wymianie jak nie zakoduje nowego to coś się stanie jak zrobię z 300 km ? Z góry dziękuję

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-19 o 15.08.33_5c552ebb.jpg

Oryginalny to 110AH 850AA ten był juź wymieniany widzę. Adaptacje musisz zrobić obowiązkowo bo rozwalisz akumulator po pewnym czasie. Alternator będzie doładowywał starym prądem twój obecny akumulator co spowoduje, że nowy długo nie wytrzyma. Adaptacja nie jest trudna zrobią w ASO lub poszukaj w swoich okolicach warsztat, który ogarnia BMW.

Opublikowano
14 godzin temu, Ssiara1967 napisał(a):

Oryginalny to 110AH 850AA ten był juź wymieniany widzę. Adaptacje musisz zrobić obowiązkowo bo rozwalisz akumulator po pewnym czasie. Alternator będzie doładowywał starym prądem twój obecny akumulator co spowoduje, że nowy długo nie wytrzyma. Adaptacja nie jest trudna zrobią w ASO lub poszukaj w swoich okolicach warsztat, który ogarnia 

Data kodu produkcyjnego wszystkich baterii Banner jest szyfrowana i służy tylko do wewnętrznego śledzenia baterii. Jednak fizyczny wiek baterii ma tylko bardzo ograniczone znaczenie dla życia i zdrowia baterii. Z tego powodu ostemplowane kody na bateriach banerowych nie pozwalają na wyciąganie oczywistych wniosków na temat daty produkcji.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Ssiara1967 napisał(a):

Oryginalny to 110AH 850AA ten był juź wymieniany widzę. Adaptacje musisz zrobić obowiązkowo bo rozwalisz akumulator po pewnym czasie. Alternator będzie doładowywał starym prądem twój obecny akumulator co spowoduje, że nowy długo nie wytrzyma. Adaptacja nie jest trudna zrobią w ASO lub poszukaj w swoich okolicach warsztat, który ogarnia BMW.

Z tym nie do końca mogę się zgodzić (choć mogę mylić) bo w/g specyfikacji mój samochód posiada właśnie baterię jak zdemontowałem. I niestety ale nie ma żadnych oznaczeń na klemach. Wczoraj wieczorem wleciał nowy akumulator. Co do kodowania to poinstalowałem co trzeba, dziś się będę bawił.

Edytowane przez kokolino1
  • Lubię to! 1
  • Administrator
Opublikowano

Jeśli jest inna pojemność zakodowana to kodowanie jest obowiązkowe i oczywiście rejestracja wymiany. Sprawdź jaki prąd daje alternator. AGM powinny ladowac się max pradem 14.7-14.8v, większe napięcie też przyczyni się do szybszego zużycia akumulatora.

www.grafidea.pl

Opublikowano

W ista zrobiłem procedurę wymiany akumulatora, z tym że nie mogłem wpisać innej pojemności. Oryginalnie był przypisany 90Ah a zamontowałem 95Ah.

• Administrator
Opublikowano

Jest OK

www.grafidea.pl