Skocz do zawartości

• Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Problem z silnikiem N43 318i w e90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam BMW E90 318i z silnikiem N43, rocznik 2010. Po 10 latach bezproblemowej eksploatacji pojawił się nagły problem z pracą silnika – w jednej chwili przestają działać cylindry 2 i 3, najczęściej problem występuje na rozgrzanym silniku podczas jazdy po mieście, jak jade w trasie 100-200-300 KM to problem jeszcze mi się nie pojawił.

Podczas diagnostyki komputerowej wykryto jedynie błąd czujnika NOx oraz wysokie zasiarczenie, jednak nie sądzę, aby miało to bezpośredni wpływ na odcięcie dwóch cylindrów jednocześnie. Mechanik podejrzewa brak wtrysku paliwa do tych cylindrów, jednak nie jest pewien przyczyny i sugeruje wymianę wtryskiwaczy. Wydaje mi się mało prawdopodobne, aby dwa wtryski uległy awarii w tym samym momencie.

Do tej pory wymieniłem wszystkie świece zapłonowe, ale problem nadal występuje. Czy ktoś miał podobne doświadczenia i może podpowiedzieć, jak skutecznie zdiagnozować problem? Czy istnieją inne możliwe przyczyny niż uszkodzone wtryskiwacze?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Edytowane przez WGMANIEK

Opublikowano

Auto pod Iste i kompletna diagnostyka.

N43 to niezbyt udany silnik.

Sonda Nox jak padla to albo wymiana / zalozenie Nox'em lub wyprogramowanie z ECU.

Zasiarczenie sie katalizatora -> jest funkcja serwisowa na wypalenie, jezeli nie pomoze wymiana kata.

Diagnostyka Live data i sprawdzenie wartosci na pompie, listwie wtryskowej, wtryskach.

Korekcja wtryskow tez powinna sie tutaj pojawic.

Nie ma co odrazu wymieniac w ciemno.

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://app.tune-x.com/panel/login

Opublikowano
9 godzin temu, WGMANIEK napisał(a):

Witam,

Mam BMW E90 318i z silnikiem N43, rocznik 2010. Po 10 latach bezproblemowej eksploatacji pojawił się nagły problem z pracą silnika – w jednej chwili przestają działać cylindry 2 i 3, najczęściej problem występuje na rozgrzanym silniku podczas jazdy po mieście, jak jade w trasie 100-200-300 KM to problem jeszcze mi się nie pojawił.

Podczas diagnostyki komputerowej wykryto jedynie błąd czujnika NOx oraz wysokie zasiarczenie, jednak nie sądzę, aby miało to bezpośredni wpływ na odcięcie dwóch cylindrów jednocześnie. Mechanik podejrzewa brak wtrysku paliwa do tych cylindrów, jednak nie jest pewien przyczyny i sugeruje wymianę wtryskiwaczy. Wydaje mi się mało prawdopodobne, aby dwa wtryski uległy awarii w tym samym momencie.

Do tej pory wymieniłem wszystkie świece zapłonowe, ale problem nadal występuje. Czy ktoś miał podobne doświadczenia i może podpowiedzieć, jak skutecznie zdiagnozować problem? Czy istnieją inne możliwe przyczyny niż uszkodzone wtryskiwacze?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

cewki też wymieniłeś? ale sądzie że w tym silniku w takiej sytuacji to wina wtryskiwaczy. 

ja w swoim n43 wymieniałem po kolei - świece, czujniki rozrządu, czujnik wału korbowego, cewki i sprawa się skończyła wymianą wtryskiwacze. Pod czas awarii ISTA pokazała że padł wtrysk #2, a pod czas sprawdzenia w BOSCH serwisie się okazało tylko jeden wtryskiwacz nadaje się do użytkowania.

BMW 520iA E34 M50B20TU 1994  5HP-18
BMW 318I    E91  N43B20A   2007  GS6-17BG

Opublikowano

Aha, dzięki za odpowiedź zastanawiam się nad wersją płatną Btool tam można sprawdzić korekcję wtrysków, co pozwoli chyba stwierdzić na 100% uszkodzenie wtrysków jakbym np zamienił je miejscami, tylko dziwi mnie że zawsze dwa cylindry w jednym momencie przestają działać... 

Aktualnie wymieniłem świece, teraz chyba na allegro kupie cewki bosch, cena 400zł

Opublikowano

W mojej e90 problematyczne n43b20 wymienilem na M54B30 polecam 🙂

• Lubię to! 1