Skocz do zawartości

• Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

N43B20A ciśnienie oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam ten samochód już prawie rok.

Dzis zapaliła sie czerwona konrolka od ciśnienia oleju. Zgasiłem silnik 2 min postoju i kontrolki już nie było. Dalej szybko na parking i pod komputer. 

ISTA pokazała błąd 30C1.

Dalej przeprowadziłem test układu i czujnika ciśnienia. Wynik pozytywny.

Jeszcze dodam że przed tym jak zapali się kontrolka coś bardzo mocno ogranicza moc. 

Co sądzicie o tym? Czujnik ciśnienia czasami się myli czy pompa oleju dożywa swój czas?

Myślałem takoż o jakości oleju, bo sytuacja się powtarza w akurat po przejechaniu 4-5 tys km po wymianie oleju.

Miałem 2 wymiany oleju na 5w30 oryginał BMW, teraz zalany olej SHEL 5w30 z dopuszczeniem przez BMW ECT C3.

P.S. Przez rok sytuacja się wydarzyła już 3 raz i po ponad 2-3 godz jadzie po mieście. 

IMG_2207.jpg

IMG_2210.jpg

IMG_2213.JPG

IMG_2216.jpg

BMW 520iA E34 M50B20TU 1994  5HP-18
BMW 318I    E91  N43B20A   2007  GS6-17BG

Opublikowano

Pompa oleju może być ,ale raczej po prostu masz już słabe panewki ,miska w dół i sprawdź dopóki nie porysuje wału bo potem to kaput. 

• Lubię to! 1