Skocz do zawartości

• Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Jak zwiększyć obroty jałowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie czy da się zaprogramować na stałe wyższe obroty jałowe w silniku n46b20? Głównie chodzi mi o lepsze ładowanie alternatora, bo mam dużo sprzętu audio w aucie i na wolnych obrotach mam spadki napięcia, a po dodaniu lekko gazu trzyma ładnie napięcie. 

Opublikowano

Powinno byc w funkcjach serwisowych w Ista.

a jak nie, to zczytujemy mape, odpalamy WinOls, wrzucamy plik z ecu + damos i na podstawie  Funktionsrahmen wyszukujemy Leerlaufdrehzahl co w doslownym tlumaczeniu oznacza obroty biegu jalowego.

Powinny byc wpisy z =  LLR ; one odpowiadaja za idle rpm

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://app.tune-x.com/panel/login

• Administrator
Opublikowano

W BimmerTool też jest taka opcja

BMW E60 530d 218km + chip

Olej: Ravenol VST 5w40 + Archoil AR9200 v2

www.grafidea.pl

Opublikowano
18 godzin temu, DracoBlue napisał(a):

W BimmerTool też jest taka opcja

Mam experta i nie widzę takiej opcji chyba że coś przeoczyłem ? Gdzie ta funkcja się znajduje ?

Opublikowano
W dniu 23.02.2025 o 22:21, TuneX_Automotive napisał(a):

Powinno byc w funkcjach serwisowych w Ista.

a jak nie, to zczytujemy mape, odpalamy WinOls, wrzucamy plik z ecu + damos i na podstawie  Funktionsrahmen wyszukujemy Leerlaufdrehzahl co w doslownym tlumaczeniu oznacza obroty biegu jalowego.

Powinny byc wpisy z =  LLR ; one odpowiadaja za idle rpm

Jest tam taka opcja widziałem na filmiku bo ja mam problem z odpaleniem ista chyba zła wersję mam. Tylko że ktoś tutaj na forum pisał że raczej nie jest na stałe ta opcja.

Opublikowano

W Ista masz do wyboru dwie opcje:

- tymczasowo ( do ponownego odpalenia silnika)

- zaprogramowac na stale.

Ja i tak osobiscie wole robic poprzez mape silnika, wtedy wiem ze jest zrobione na 100% i napewno na stale

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://app.tune-x.com/panel/login

• Administrator
Opublikowano
3 godziny temu, mariusz123 napisał(a):

Mam experta i nie widzę takiej opcji chyba że coś przeoczyłem ? Gdzie ta funkcja się znajduje ?

Funkcje serwisowe - motor - silnik

www.grafidea.pl

Opublikowano
8 godzin temu, TuneX_Automotive napisał(a):

W Ista masz do wyboru dwie opcje:

- tymczasowo ( do ponownego odpalenia silnika)

- zaprogramowac na stale.

Ja i tak osobiscie wole robic poprzez mape silnika, wtedy wiem ze jest zrobione na 100% i napewno na stale

Widziałem poradnik jak to zrobić w ista raczej bym sobie poradził tylko mam problem bo moja ista nie widzi połączenia przez kabel D can. Która wersję ista mam pobrać by to działało ?

Opublikowano
5 godzin temu, DracoBlue napisał(a):

Funkcje serwisowe - motor - silnik

Patrzyłem teraz i po wejściu jest tam reset oleju i rejestracja nowego Aku. Szukałem chyba wszędzie nie widziałem takiej opcji jest tylko podgląd obrotów ale nie zmiana.

• Administrator
Opublikowano

@mariusz123 widocznie nie w każdym silniku jest ta opcja w BimmerTool, u mnie w dieslu jest opcja zwiekszenia obrotów 😀 

www.grafidea.pl

Opublikowano

@DracoBlue no szkoda ja mam benzynę. Ciekawe czy bimmercode by się dało bo mam też.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

W ista jest opcja zwiększenia obrotów biegu jałowego. Jaki masz kabel kdcan? może źle ustawione porty masz?

Edytowane przez M4tik
Opublikowano

@M4tikrobiłem to wszystko według instrukcji i po instalacji miałem brak wyboru kabla k+D can mam ten normalny bez przelacznika. Kodowanie i diagnostyka z telefonu działa normalnie . 

Opublikowano (edytowane)

Możliwe że mam zła wersję ista. Muszę jeszcze trochę posiedzieć na forum to odblokuje możliwość pobrania waszej która niby jest dobra. Odblokowalem już możliwość ściągnięcia jutro sprawdzę czy działa i dam znać 🙂

Edytowane przez mariusz123