Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Zmiana pompy r70 na r90 m57

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Jak by ktoś zmieniał pompę z r70 na r90 to kilka wskazówek 

pompy r90 występują w: 

M57N 204KM EURO3/4
M57N 218KM EURO3/4
M57N 272KM
max osiągi pompy r70: 370km

max osiągi pompy r90: 450km

numery pompy r90: 0445010073

numer uszczelki miedzy blok a pompę: 13 51 2 247 847

numer ściągacza do pompy z firmy TESAM: S0000538

Jak juz dostaniemy się do pompy jest ona przykręcona na 3 nakrętki do bloku do jej demontażu potrzebny nam będzie ściągacz 

Z głównych przeróbek no tak:

odcinamy przewód powrotny paliwa z końcówką banjo

image.png.e2bd931b021010a3c9f9dadf25672989.png

ten przewód zastępujemy przewodem paliwowym o średnicy 8mm i długości około 35-40cm którego skręcamy opaskami ślimakowymi i skręcamy na ten króciec:

pompa.png.3850abe77312a62ded6228ec30ca77d2.png

przewód zasilający pozostaje bez zmian i skręcamy go na 2 krócieć 

co do zaworu na pompie w r70 oraz r90 jest taki sam (zakładamy ten ze starej pompy bo jest pewny że działał 😀 )

w razie w zakładamy nowy zawór nr z boscha: 1465ZS0042 koszt nowego około 340zł

potem skręcamy wszystko w odwrotnej kolejności 

po złożeniu odpowietrzamy układ insta (lub innym programem) osobiście puszczałem 3 razy odpowietrzenie, proponuje zluzować nakrętkę przy przewodzie wtryskiwacza do momentu aż poleci paliwo i palimy wóz 🙂

• 1 rok później...
Opublikowano

hej właśnie zabieram sie za wymiane pompy paliwa w bmw e92 335d z 2013roku i mam pare pytań a mianowicie czy do zmiany pompy trzeba blokować rozrząd czy tylko wykręcam zakładam nową i ogień? oraz czy uszczelka miedzy pompą musi być jakiejś polecanej firmy?

Edit: dodam akutalizacje dla młodszego bądź starszego pokolenia, ogólnie wszystko ładnie tak jak napisał gejben tylko alby dostać się do pompy r70 musimy ściągnąć kolektor ssący potem zdjąć magistrale wody (plastikowy przewód idący nad pompą) po zrobieniu tego będzie nam potrzeby imbus 17 którym odkręcamy śrubę obok koła pasowego z przodu silnika następnie wkręcamy tam nasz ściągacz narazie bez śruby i odkecamy śrubę na pompie nasadką 21mm jeśli macie skrzynie automatyczną to musicie jakoś zablkować wał ja złapałem za koło pasowę ręką i jakoś poszło heh, odkręcamy pompę r70 która trzyma się na trzy śrubki (nasadka 13) odpinamy wtyczkę od pompy i kręcimy naszym ściągaczem gdy pompa nam wyszkoczy odpinamy wszystkie wężę poza zasilającym który rozcianmy i zastępujemy go nowym 8mm wkładamy nową pompę i robimy wszystko w odwrotnej kolejności pamiętając żeby dokręcić śrubę 21mm od pompy na 70nm (ponownie musimy zablokować wał), skrecamy wszystko do kupy odpowietrzamy układ w moim wypadku bimmertoolem (ja zrobiłem to 5 razy i jest to ważne ponieważ pompa nie może chodzić na sucho) i odpalamy, auto załapało dopiero za trzecim zakęceniem i chodziło chwilke nie równo raczej przez zapowietrzony układ, mam nadzieje że pomogłem pozdro

dodam jeszcze że zeszło mi na to wszystko 8 godzin
stopień trudności według mnie takie 6-7/10 jak dla zwykłego majsterkowicza

Edytowane przez wlodar335d