Skocz do zawartości

• Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Szybkie pikanie po otwarciu samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, wciąż walczę z uciążliwym pikaniem, które występuje po każdym otwarciu samochodu i przy wysiadaniu. Wymieniłem akumulator na większy, zakodowałem go i zarejestrowałem zmianę. Pikanie słychać z głośników, przeszukałem cały internet włącznie z chatem gpt i nic. Macie może jakieś pomysły? Może padł jakiś moduł?

Edit: Pikanie występuje nawet co jakiś czas kiedy samochód jest otwarty. Przykładowo kiedy otworzę drzwi i wsiadam to pika i po zapłonie też zacznie, podczas jazdy ani razu 

Edytowane przez babajaga

Opublikowano

A taki dźwięk nie występuje jak się otworzy drzwi a ma włączone światła na wyłączonym  zapłonie, może coś z modułem świateł? 

Opublikowano
W dniu 26.02.2025 o 23:17, babajaga napisał(a):

Witam, wciąż walczę z uciążliwym pikaniem, które występuje po każdym otwarciu samochodu i przy wysiadaniu. Wymieniłem akumulator na większy, zakodowałem go i zarejestrowałem zmianę. Pikanie słychać z głośników, przeszukałem cały internet włącznie z chatem gpt i nic. Macie może jakieś pomysły? Może padł jakiś moduł? Nie próbowałem jeszcze wsadzić z powrotem starego akumulatora, mam nadzieję że ten „nowy”, który został wsadzony ma winę.

Wrzuc filmik co to za dzwiek, bo moze byc tak jak kolega wyzej napisal; dzwiek po otwarciu drzwi przy wlaczonych swiatlach/zaplonie itd

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://app.tune-x.com/panel/login

Opublikowano (edytowane)

To jest totalnie inny dźwięk, pierwszy raz go słyszę. Wystarczy, że otworzę samochód czy nawet zamknę nie wchodząc do niego i także zacznie po chwili pikać. Pierwszy komunikat tzn piknięcie jest od pasów, chodzi mi o to drugie szybkie pikanie. W załączniku dodaje dźwięk 

Edytowane przez babajaga
Opublikowano

@TuneX_Automotivespotkałeś się może kiedyś z czymś takim? Szukam co może być przyczyną i jeszcze do tego nie doszedłem. 

Opublikowano
7 minut temu, babajaga napisał(a):

@TuneX_Automotivespotkałeś się może kiedyś z czymś takim? Szukam co może być przyczyną i jeszcze do tego nie doszedłem. 

zalacznik pusty wiec nic nie slychac

Opublikowano (edytowane)

@TuneX_Automotive Ok, wrzuciłem na yt. 

Edytowane przez babajaga
Opublikowano

to nie jest dzwiek z BMW;

kilka razy tak sie zdazylo ale to byl dzwiek spowodowany jakims extra modulem (chinskie bluetooth/ jakas kamera)

albo elektroniczna pulapka na szczury/myszy itd w komorze silnika

Opublikowano

No dobra, jedyne akcesoryjne podłączone urządzenie to niedziałający parrot 3100 o żadnych innych urządzeniach w komorze silnika mi nie wiadomo, także tylko ten parrot pozostaje rozwiązaniem. Na dniach spróbuję go zdemontować 

Opublikowano (edytowane)

Niestety nie rozwiązało to problemu, nie mam już pomysłu przez co ten dźwięk może się pojawiać 

Edytowane przez babajaga
Opublikowano

A jakiegoś alarmu nie masz dodatkowego?