Skocz do zawartości

• Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Problem z Valvetronic.

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Fragus,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Pacjent: BMW E90 2005r. 2.0 129km N46B20 

Opis sprawy: Od miesiąca mam problem z Valvetronic. Otóż zauważalny jest spadek mocy, falują obroty. Po diagnostyce wyszedł mi błąd związany z czujnikiem wału mimośrodowego 2A5B. Tydzień temu podjąłem się wymiany czujnika na nowy firmy VDO/Continental i problem wraz z błędami zniknęły na 1 dzień. Następnego dnia problem wrócił. Zerknąłem do wtyczki od czujnika wału mimośrodowego i nazbierało się trochę oleju, więc podjąłem się wymiany uszczelki i dokładnie wyczyściłem pozostałości po nim i już jest sucho. Nie mniej jednak to nic nie dało. Zastanawiam się nad rozwiązaniem ww. problemu i gdzieś wyczytałem o silniku VVT (siłownik), że to on może być sprawcą tego zamieszania, chociaż do końca nie jestem pewny ze względu na to, że nie ma problemu z jego adaptacją. Czy ktoś miał już podobny problem i zna rozwiązanie sprawy? Przed wymianą silniczka, który swoje kosztuje wolałbym dopytać bardziej doświadczonych z tą marką. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie, pomoc. 

Pozdrawiam!

Opublikowano (edytowane)

Silnik valvetronic raczej nie uszkadza się jak już to uszkadzają się żeby na wałku którym steruje silniczek i wtedy przeskakuje co skutkuje złym położeniem wałka. 

Do sprawdzenia stan zębów wałka ,jak wyjmiesz silniczek to będziesz widział te zęby. Najpierw jednak zrób kalibrację valvetronica. 

Może też być już rozrząd rozciągnięty i też będziesz miał takie objawy. 

Można odpalić test valvetronica w Ista i wtedy będziesz widział czy chodzi w całej pozycji czy przeskakuje na zębach.

Edytowane przez pioteror13
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Sam silnik faktycznie uszkadza się bardzo rzadko. Natomiast bardzo często uszczelnienie na osi od strony przekładni z wiekiem robi się twarde i zaczyna się zbierać w nim olej, normalnie mogą się w nim zużyć szczotki a wtedy w różnych okolicznościach wywala błąd. W silniku N42B20 który miałem w E46 brakło szczotek a w N46B18 również w E46 było pełno oleju. Obydwa wywalały błąd sterowania valvetronicem. Zoobacz jeszcze sam wałek od valvetronica też lubi się zużywać .

• Lubię to! 1
Opublikowano

Godzinę temu, pioteror13 napisał(a):

Do sprawdzenia stan zębów wałka ,jak wyjmiesz silniczek to będziesz widział te zęby. Najpierw jednak zrób kalibrację valvetronica. 

Może też być już rozrząd rozciągnięty i też będziesz miał takie objawy. 

Można odpalić test valvetronica w Ista i wtedy będziesz widział czy chodzi w całej pozycji czy przeskakuje na zębach.

Kalibracja VVT zrobiona, za każdym razem przeprowadzona pomyślnie. Jak zmieniałem czujnik wału mimośrodowego to robiąc kalibrację przechodził po wszystkich zębach.Zapomniałem dodać, że status VVT jest w trybie awaryjnym.

54 minuty temu, kokolino1 napisał(a):

Sam silnik faktycznie uszkadza się bardzo rzadko. Natomiast bardzo często uszczelnienie na osi od strony przekładni z wiekiem robi się twarde i zaczyna się zbierać w nim olej, normalnie mogą się w nim zużyć szczotki a wtedy w różnych okolicznościach wywala błąd. W silniku N42B20 który miałem w E46 brakło szczotek a w N46B18 również w E46 było pełno oleju. Obydwa wywalały błąd sterowania valvetronicem. Zoobacz jeszcze sam wałek od valvetronica też lubi się zużywać

Jak montowałem ten czujnik to nie widziałem żadnego uszczerbku na wałku.

Idąc drogą eliminacji błędów i z tego co Panowie napisali, myślę o tym, że może faktycznie nazbierało mu się oleju do środka i wariuje podczas jazdy. Błąd można usunąć, ale jak pochodzi dłużej na jałowym lub przejadę się to wraca. Zauważyłem taką zależność dzisiaj, że jak usunąłem błąd, skalibrowałem vvt na zapłonie i odpaliłem to chodziło normalnie, status VVT był poprawny, natomiast po upływie kilku minut jak tak sobie pochodził kilka minut (z 2-3) to podskoczyły obroty na moment, status VVT przeszedł na tryb awaryjny i wywaliło błąd.

• Rozwiązanie
Opublikowano

Cześć!

Dla potomnych, wymieniłem siłownik Valvetronic i błąd zniknął, a auto nabrało mocy. Z góry dziękuję za pomoc.

• Super 1