Skocz do zawartości

• Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

Rozpoczęcie przygody z Chipowaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zamówiłem ryżowego kessa i mam kilka pytań odnosnie tego sprzętu jak i samego czipowania.

Przeczytałem na innych forach odnośnie tego programatora że on odczytuje tylko mapy silnika. Czy do modyfikacji jest potrzebne coś jeszcze ?

Druga sprawa to napięcie, czy do programowania potrzebuje jakiś zewnętrzny zasilacz (stabilizator napięcia) który mógłbym podłączyć pod akumulator.

Trzeci temat to podstawy / jak zacząć, czy macie jakieś ciekawe poradniki odnośnie obsługi BMW kessem ? A może musze zacząć od czegoś innego.

Pozdrawiam 🙂

Opublikowano

1. Kess jest tylko do odczytu i zapisu map; nic wiecej

2. Do modyfikacji potrzebujesz wiedzy oraz oprogramowania typu: WinOls.

3. Tak, przy zapisie po OBD najlepiej podlaczyc auto pod zewnetrzny zasilacz ( nie prostownik), najlepiej taki ktory laduje stalym pradem 14V i minimum 60A

4. Nie ma czegos takiego jak "poradniki" do chipowania, do sa lata nauki i praktyki.

Jezeli jednak potrzebujesz plikow typu stage 1 / egr /dpf off to w moim podpisie masz adres portalu gdzie owe pliki mozesz zakupic

Potrzebujesz pliki tuningowe? Stage 1 / EGR Off / DPF Off / AdBlue OFF / inne?

https://app.tune-x.com/panel/login

Opublikowano

Na tej stronie wrzuca sie odczytane pliki i ktoś za opłata je obrabia i odsyła? Czy to baza gotowych plików? Może to banalne pytanie, ale mam spore doświadczenie w diagnostyce, kodowaniu, ale we wsadach żadnego, a też przez głowę parę razy przeszło mi żeby nabyć zestawik kess/ktag. Sam obrabiać plików na bank już się nie nauczę, ale to brzmi ciekawie.

Opublikowano

Tak, na strone wrzucasz odczytane pliki, wybierasz co trzeba zrobic na pliku i tyle.

Po chwili sciagasz gotowy plik i wgrywasz

Opublikowano

Ok. Dziękuję za info i za iskrę do działania;). Chyba się zdecyduje z tym pobawić. Większość juz chyba odpowiedzi na możliwe pytania jest juz do znalezienia w sieci, ale gdyby coś mnie "uziemiło" to poproszę o jakąś poradę.

Opublikowano

@TuneX_Automotive z tego co rozumiem nawet jak kupię pliki ze strony którą masz w stopce nie uda mi sie ich wgrać kessem do sterownika? Jesli tak to co byś polecał do flaszowania

Jeśli chodzi o program do obróbki map to mam ECM titanium

Opublikowano

Wszystko zalezy od sterownika na jakim pracujesz.

Kess V2 (klon) jest dobry dla starszych aut.

Do nowych jak zawsze polecam Autotuner

Opublikowano

Ja też

21 godzin temu, barc343 napisał(a):

@TuneX_Automotive z tego co rozumiem nawet jak kupię pliki ze strony którą masz w stopce nie uda mi sie ich wgrać kessem do sterownika? Jesli tak to co byś polecał do flaszowania

Jeśli chodzi o program do obróbki map to mam ECM titanium

Ja też nie jestem biegły w tym temacie, ale trochę poczytałem i wychodzi , że klonem kessa całkiem sporo aut zrobisz, ale tak do 2009 roku

Opublikowano

Dołączę się do tematu

Chciałem dowiedzieć się właśnie na temat ryżowego kessa i ktaga za pare złoych, czy warto ? Wydaje mi się że na sam początek jest to odpowiednie narzędzie, porównując do ceny innych urządzeń.

Jak zacząć na samym WinOLS'ie chciałbym początkowo wiedzieć jak uzyskać efekt dpf/egr off,  jakie zmiany trzeba nałożyć na mapę i jak wyszukać, gdzie się co znajduje?

Gdzie poszukiwać wiedzy na ten temat ?