Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

BMW E36 316i M43B16 | Klekotanie w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Od jakiegoś czasu mam problem z klekotaniem silnika.

Problem wygląda w ten sposób że po odpaleniu zimnego silnika jest wszystko okey po około 2-3 minutach zaczyna się pojawiać klekotanie. Po całkowitym rozgrzaniu silnika czasami słychać klekotanie czasami nie.

Przysłuchałem się silnika i słychać klekotanie w okolicach 3-4 świecy zapłonowej sprawdziłem świece wszystkie są dobrze przykręcone. Silnik pracuje okey nie kopci lecz są drgania odczuwalne na budzie jak i są widoczne na silniku.

Co warto sprawdzić w pierwszej kolejności będą to popychacze czy mogą być to też wtryski?

Jeśli popychacze to czy wymiana oleju na inny pomoże? Aktualnie mam zalany niecałe 5k km temu Valvoline 10w40 półsyntetyk.

Z góry dzięki za pomoc 🙂

Opublikowano

Luz na główce korbowodu lub panewka delikatnie się odzywa ,ale tak po dźwięku takim nie na "żywo" to można zgadywać 

Jak masz nierówną pracę to też może być upalony lub pogięty zawór któryś.

Sprawdź ciśnienie na zimnym i na ciepłym silniku ,będzie wiadomo czy z górą silnika jest ok. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Cześć ogarnięty temat. Jeśli chodzi o klekot nie miałem czasu na sprawdzenie zawiozłem auto do znajomego wynikło z tego że to popychacz.

Jeśli chodzi i nie równą prace silnika kilka dni po wpisie siadła mi pompa paliwa po wymianie na nową wszystko okey.

Temat uważam za zamknięty 😄