Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Logowanie odbywa się przy użyciu adresu e-mail, nie nazwy użytkownika.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

E90 n52 330i błąd 2a38

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, taki błąd mi wyleciał jak ostatnio sobie sprawdzałem samochód. 2a38: valvetronic, siłownik: sztywność lub przerwanie przewodu. Na zimnym silniku jak odpalałem to tak jakby falował, trzęsło budą przez około 5 sekund. Jak na jałowych obrotach gwałtownie dodałem gazu to przerwał zadusił się chwile i dopiero zareagował na dodanie gazu. Jeszcze jedna rzecz jaką zaobserwowałem to występujące podciśnienie w kolektorze ssącym. Z tego co mi wiadomo nie powinno go być w tym silniku. Zauważyłem to podczas kalibracji LPG. Co może być przyczyną?

Opublikowano

Masz wytarty wałek lub na mimośrodzie wałka uszkodzone żeby bądź ślimak silniczka valvetronica jest wystrzępiony już.

Odpal test valvetronika istą jak masz ,powinien silniczek w całym zakresie działać jak będzie wszystko ok i nie będzie przeskakiwał to masz wytarty wałek wydechowy pewnie. 

Bardzo częsta przypadłość w N52 , spowodowana głównie wymianami oleju w trybie long life co powoduje dużo syfu w środku ,zapychają się sitka w magistrali valvetronica i słabsze smarowanie jest góry ,tak samo lanie oleju 5w30 gdzie ten silnik ma często temperaturę oleju 120°C

Jak sprawdzasz gaz programem do LPG to nie patrz na ten parametr bo to jest "ślepa " wartość 

Masz instalację staga pewnie ,to znaczy o sterownik mi chodzi. 

Opublikowano
  • Autor

Zrobię w inpie test silniczka, olej 5w40 interwał 10tys km, ogólnie silnik po remoncie była wymieniana głowica, wałki wtedy były ok. Gaz mam kme Diego.

Opublikowano
39 minut temu, Aras710 napisał(a):

Zrobię w inpie test silniczka, olej 5w40 interwał 10tys km, ogólnie silnik po remoncie była wymieniana głowica, wałki wtedy były ok. Gaz mam kme Diego.

Co miałeś dokładnie robione z głowicą ?

Opublikowano
  • Autor

Ta głowica co była poszła na złom, była popękana z tego co pamiętam, i była też pozacierana na wałkach ssącym i wydechowym. Wjechała głowica z modelu po lifcie niby poprawiona konstrukcyjnie, wałki w niej były w dobrym stanie.

Opublikowano
W dniu 9.05.2025 o 15:18, Aras710 napisał(a):

Ta głowica co była poszła na złom, była popękana z tego co pamiętam, i była też pozacierana na wałkach ssącym i wydechowym. Wjechała głowica z modelu po lifcie niby poprawiona konstrukcyjnie, wałki w niej były w dobrym stanie.

Często jak sprzedają to potrafią włożyć wałki i łoża z innej głowicy i potem się z powrotem zaciera.

Ile na niej zrobiłeś kilometrów od remontu do tego błędu?

Opublikowano
  • Autor

Chwilę mnie nie było, więc tak około 50k km od remontu. Jakieś 500-600km temu skasowałem wszystkie błędy i o dziwo do tej pory nie ma żadnych. Falowanie na zimnym przy odpalaniu czasem jest czasem nie. Dzisiaj skasowałem wszystkie adaptacje, testowałem też zakresy valvetronica- wszystko działa jak trzeba. Pewnie "ten typ tak ma" chociaż te bujanie budą na zimnym trochę denerwuje...

Czy wałki były wymieniane? Trudno powiedzieć wydaje mi się że nie bo kupiłem to od gościa który nie jest handlarzem części. 

Opublikowano
3 godziny temu, Aras710 napisał(a):

Chwilę mnie nie było, więc tak około 50k km od remontu. Jakieś 500-600km temu skasowałem wszystkie błędy i o dziwo do tej pory nie ma żadnych. Falowanie na zimnym przy odpalaniu czasem jest czasem nie. Dzisiaj skasowałem wszystkie adaptacje, testowałem też zakresy valvetronica- wszystko działa jak trzeba. Pewnie "ten typ tak ma" chociaż te bujanie budą na zimnym trochę denerwuje...

Czy wałki były wymieniane? Trudno powiedzieć wydaje mi się że nie bo kupiłem to od gościa który nie jest handlarzem części. 

Jaki masz olej ?

Powiem tak ,zalej 5w50 uszczelni trochę kasety wałków , będzie wyższe ciśnienie. 

Często w n52 Amerykanie stosują 5w50

Ogólnie do tego silnika to minimum 5w40 

Olej często przy mocniejszej jeździe i w korkach ma ponad 120°C a w tej temperaturze 5w30 ma za cienki film olejowy i przez to najczęściej zacierały się w nich wałki i padały nie raz panewki a raczej panewka nr 6 czyli najdalej od pompy oleju. 

Opublikowano

w e60 n52b30 też słyszałem o trzęsieniu budy przez kilka sekund po odpaleniu na zimnym silniku ale naprawa valvetronic pomogła

Opublikowano
  • Autor

Olej leje 5w40 Valvoline zazwyczaj. Naprawa valvetronica.. tylko co tu wziąć pod uwagę skoro w inpie test nie wykazuje nieprawidłowości?

Opublikowano
47 minut temu, Aras710 napisał(a):

Olej leje 5w40 Valvoline zazwyczaj. Naprawa valvetronica.. tylko co tu wziąć pod uwagę skoro w inpie test nie wykazuje nieprawidłowości?

Ja kiedyś jak się okazało jak kupiłem podróbę oleju czyli po prostu oczyszczony tylko to od razu miałem problem z systemem valvetronica a to przez ciśnienie za małe.

Też jest taka możliwość że ścięło ci aluminiowe śruby na kołach vanosa ale to miał byś problem w sumie cały czas. 

Jak problem będzie wracał coraz częściej to będzie wiadomo że wałki.

Żeby sprawdzać takie rzeczy dokładnie to musisz dobrze posługiwać się oscyloskopem i wtedy po charakterystyce np zaworów vanos można poznać czy po prostu działają poprawie bo program nie zawsze wszystko tobie pokaże dlatego dużo ludzi nie może rozwiązać jakiegoś problemu bo bazuje tylko na programie.

Opublikowano
  • Autor

Po ostatnim skasowaniu wszystkich adaptacji w inpie jak na razie nie ma problemów, wszystko działa jak trzeba. Od razu po skasowaniu adaptacji może 3 razy falował jak odpalałem, ale na te chwile to nie występuje. 

Edytowane przez Aras710