Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

BimmerTech - Forum BMW

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Zamów klubowe naklejki lub koszulkę BimmerTech i wesprzyj rozwój forum 💪 W sprawie zamówienia napisz do admina na PW.

Witaj na BimmerTech.pl

Cześć Pasjonacie! Miło Cię powitać na najlepszym forum BMW.

Aby w pełni korzystać z forum wymagana jest Rejestracja.

N42 bierze olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

N42b18 po rozgrzaniu wali niebieskie chmury z wydechu Zacząć od uszczelniaczy czy może odma? Odma jest zapocona olejem przy złączu u góry Odma mogłaby powodować tak duże zużycie? Pozdrawiam 

Opublikowano

Po rozgrzaniu to raczej nie odma , oczywiście i tak trzeba ją wymieniać co około 80 tysięcy kilometrów według serwisówki.

Jak uszczelniacze zaworowe by były całkiem źle to kopcił by przy odpalaniu bo przez trzonek zaworowy by spływał olej na tłok i by musiał przepalić przy rozruchu. 

U ciebie obstawiał bym bardziej pierścienie jak i tuleje. 

Zajrzyj kamerą do środka cylindra na gładź cylindra i denko tłoka czy jest gruba warstwa nagaru.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, pioteror13 napisał(a):

Po rozgrzaniu to raczej nie odma , oczywiście i tak trzeba ją wymieniać co około 80 tysięcy kilometrów według serwisówki.

Jak uszczelniacze zaworowe by były całkiem źle to kopcił by przy odpalaniu bo przez trzonek zaworowy by spływał olej na tłok i by musiał przepalić przy rozruchu. 

U ciebie obstawiał bym bardziej pierścienie jak i tuleje. 

Zajrzyj kamerą do środka cylindra na gładź cylindra i denko tłoka czy jest gruba warstwa nagaru.

Ok sprawdzę to, ale wydaje mi się że raczej nie będą pierścienie ponieważ jak cisnę ją do odcięcia to nie dymi dopiero jak się zatrzymam na chwilę na światłach to przy ruszani puszcza chmurę. 

Opublikowano

Sprawdź ciśnienie na cylindrach będzie wiadomo ,jak będzie ok to góra,czyli uszczelniacze zaworowe ale pewnie też i od razu wymiana prowadnic zaworowych bo mają luz.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Sprawdzenie ciśnienia sprężanie nie za wiele da, jak będzie brał olej dołem to uszczelni układ i ciśnienie będzie dobre. Miałem tak w aucie brata. Poszły nowe pierścienie, kapitalka głowicy, honowałem tuleje ręczną honownicą po poprzednim pomiarze owali tulei cylindrów. Po dotarciu po ok 1000 km pobór oleju zerowy jak i spliny czyste wraz z wydechem.

W dniu 9.05.2025 o 20:38, ObuwatelBezNipu napisał(a):

Ok sprawdzę to, ale wydaje mi się że raczej nie będą pierścienie ponieważ jak cisnę ją do odcięcia to nie dymi dopiero jak się zatrzymam na chwilę na światłach to przy ruszani puszcza chmurę. 

To akurat typowy objaw uszczelniaczy, ale jak uszczelnisz gorę to może zacząć puszczać dół. Jak chcesz dłużej to auto mieć to do zrobienia jak wyżej pisałem.